Sputnik'e konuşan ABD'li uzmanlar ve eski güvenlik yetkilileri teknoloji firmalarının casusluk amaçlı kullanılmasının güven kaybına yol açacağı ve dış pazarda dezavantaj yaratacağı uyarısı yaptı.
Merkez İstahbarat Ajansı'nın (CIA) eski başkanı ve Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Birimi uzamnı Larry Johnson, ortaya çıkan bu gibi durumların şaşırtıcı olmadığını söyledi. İstihbarat yetkililerinin vatandaşların kişisel bilgilerine erişmesinin kimseyi şaşırtmaması gerektiğini savunan Johnson, "Bu tıpkı casino'da kumar oynandığını ortaya çıkarmak gibi bir şey" dedi.
'BÜYÜK MALİ ZARAR VEREBİLİR'
Eski İç Güvenlik Departmanı yetkililerinden Jim Harper ise bu durumun ortaya çıkmasıyla ABD'li teknoloji firmalarının mali açıdan olumsuz etkileneceğini, Washington'ın ulusal güvenliği koruma yollarının da sorgulanacağını söyledi.
Tüketici haklarını takip eden Consumer Watchdog kurumunun Özel proje Müdürü John Simpson da ABD'deki teknoloji firmalarına duyulan güvenin sarsılabileceği uyarısı yaptı: "Bu durumun yaratacağı en büyük etki, dünyanın ABD'li teknoloji firmalarına duyduğu güveni kaybetmesi olacak. Bazı insanlar firmaların bu şekilde bilgi toplayan kurumla işbirliği yaptığına inanacak. Bu da diğer ülkelerin firmalarıyla rekabette dezavantaj yaratacak, çünkü herkes bu firmaların ABD'nin casusluk için kullandığı birer araç olduğunu düşünecek."
BUGÜNE KADAR GÖRÜLMÜŞ EN ETKİLİ HACKER GRUBU: EQUATION
Bu arada Kaspersky, varlığından yeni haberdar olunan ve en az 30 ülkede on binlerce kişi ve kurumun bilgilerini ele geçirdiğini söylediği 'Equation' adlı hacker grubu hakkında da uyardı. Deutsche Welle'nin haberine göre, hükümetlere, kurumlara ve stratejik açıdan önemli kuruluşların bilgisayarlarına girmeyi başaran grup, bugüne dek bu alanda bilinen tüm kişi ve gruplardan çok daha etkili.
KENDİNİ GİZLEME KONUSUNDA PROFESYONEL
Equation'ın, geliştirilmesi çok karmaşık ve pahalı olan teknik malzemeler kullandığını belirten Kaspersky, grubun kendini gizleme konusunda da çok profesyonelce davrandığının altını çizdi. Grubun, 2010'da İran'ın nükleer tesislerinden birinin çalışmalarını durduran Stuxnet virüsünü yayan hacker grubu ile sıkı ilişki içinde olduğunu belirten Kaspersky, her iki grubun da aynı kişilerden oluşuyor olabileceğine dair kanıtlar olduğunu vurguladı.
TÜRKİYE'YE BİLEREK SALDIRI DÜZENLEMİYOR
Equation'ın en fazla saldırdığı ülkeler arasında İran, Rusya, Pakistan, Afganistan, Hindistan, Çin, Suriye ve Mali var. Seçilen hedefler arasında hükümetler diplomatik temsilcilikler, ordular, medya, İslami örgütler, iletişim kuruluşları, nanoteknoloji merkezlerinin yanı sıra, finans, nükleer ve petrol firmaları da yer alıyor. Grup Türkiye, Ürdün ve Mısır'dan ise bilerek uzak duruyor.