Güney Kıbrıs ile Mısır dün Kahire'de, 12. Parsel'deki 'Afrodit' yatağını doğrudan Mısır'a bağlamayı hedefleyen karşılıklı mutabakat anlaşması imzaladı.
Mısır Enerji Bakanı İsmail Şerif, Bakanlar Kurulu binasında düzenlediği basın toplantısında, mutabakat anlaşmasının 6 aylık görüşme ve teknik çalışma süreci içerdiği söyledi. İki ülkenin firmaları, bu süreç içinde, bir boru hattının inşaası için teknik araştırmalar yapacak.
‘TÜRKİYE'NİN TEPKİSİNDEN ÇEKİNİLDİĞİ İÇİN RUM BAKAN MISIR'A YILDIRIM ZİYARETTE BULUNDU'
NTV'den Selim Sayarı'nın haberine göre, anlaşma Rum basınında geniş yer buldu. Rum basını mutabakat anlaşmasının "gizli" olduğunu ileri sürerken, "Güney Kıbrıs ile Mısır'ın, Türkiye'nin tepkisinden çekinildiği için perde gerisinde büyük bir gizlilikle hareket ettiği, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis'in dünkü imza için Mısır'a yıldırım ziyarette bulunduğu" ifadelerine yer verdi.
Fileleftheros haberi, "Mısır İle Anlaşma Mat Hareketi… ‘Afrodit'ten İdku'ya Direkt Boru Hattı… Türkiye Yetişip Tepki Gösteremedi… Kıbrıs Mısır'a Doğal Gaz Satışı Yarışında Birinci… Anlaşmanın İcrası Kıbrıs'a Doğalgaz Yolunu Açıyor" başlık ve spotlarıyla aktardı.
‘ANLAŞMA BÜYÜK BİR GİZLİLİK İÇİNDE İMZALANDI, TÜRKİYE TEPKİ GÖSTEREMEDİ'
Rum medyası anlaşmanın büyük bir gizlilik içinde imzalandığını, bu nedenle Türkiye'nin tepki gösteremediğini ileri sürdü.
Fileleftheros haberinde şöyle denildi: "Geçen Eylül ayında büyük bir ihtiyatla başlayan memorandum, Mısır Doğalgaz Şirketi (Egyptian Natural Gas Holding Company/EGAS) ile Kıbrıs Hidrokarbon Ltd Şirketi'ne, doğal gazın Afrodit yatağından, deniz altından boru hattı ile direkt Mısır'a taşınmasıyla ilgili teknik çözümleri incelemek üzere yetkilendiriyor. Bu incelemenin önümüzdeki 6 ay içerisinde yapılması, hemen ardından da meselenin ticari yönü, yani altyapı maliyetlerinin paylaşılması, oran ve satış fiyatlarının belirlenmesi için temas ve müzakerelerin başlaması öngörülüyor."
Türkiye, Kıbrıslı Türklerin haklarının gaspedildiği gerekçesiyle Rumların yürüttüğü tek yanlı doğalgaz sondajlarına karşı çıkıyor. Bu çerçevede KKTC hükümetinin verdiği yetkiyle Barbaros Hayreddin Paşa sismik arama gemisi, donanmanın refakatinde Rumların sondaj yaptığı bölgelerde faaliyet gösteriyor. Rum lider Nikos Anastasiades, Barbaros'un varlığını gerekçe göstererek barış müzakerelerini terketmişti.
BORU HATTININ YAPIMININ 3 YIL SÜRECEĞİ ÖNGÖRÜLÜYOR
Rum Yönetimi'yle Mısır arasında imzalanan anlaşma, "12. Parsel"den elde edilecek doğalgazın inşa edilecek bir boru hattıyla Mısır'a iletilmesini öngörüyor. İlk aşamada boru hattının inşası konusundaki formüller incelenecek ardındansa doğalgazın ticari kapsamı müzakere edilecek. "12 Parseli" Mısır'ın İdku Körfezi'ne bağlayacak boru hattının yapımının 3 yıl süreceği öngörülüyor.
Projede Rum tarafından Kıbrıs Hidrokarbon Şirketi dışında Amerikan Noble Energy ve İsrail'in Delek ile Avner şirketleri yer alacak. Mısır tarafından da devlet şirketi EGAS (Yüzde 12), yine bir devlet şirketi olan EGPC (Yüzde 12), BG şirketi (Yüzde 38) ve Petronas (Yüzde 38) katılacak. Kahire'de dün imzalanan "Karşılıklı mutabakat" anlaşmasının 6 ay içerisinde kalıcı anlaşmaya dönüştürülmesi hedefleniyor.
Rum medyası büyük bir gizlilikle imzalanan anlaşmayı zafer olarak niteledi ve Türkiye'nin devre dışı bırakıldığını iddia etti. Gazete manşetlerinde, "Mısır'la anlaşma mat etti, Türkiye tepki gösteremedi. Rum kesimi Mısır'a doğalgaz satışında birinci" ifadelerini kullanıldı.