Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK), IŞİD'in Libya'daki hedeflerinin vurulması için uluslararası koalisyon oluşturulması çağrısında bulundu.
Sisi, Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada, BMGK'dan Libya'daki IŞİD hedeflerinin vurulması için uluslararası koalisyon oluşturulmasını istediklerini belirtti.
Sisi, "Başka bir seçenek yok" ifadelerini kullanırken, Mısır'ın tekrar IŞİD hedeflerini vurup vurmayacağı yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi: "Bunu tekrar yapmamız lazım ve hepimiz birlikte yapmalıyız."
Libya'daki 'görevlerinin' bitmediğini de ifade eden Sisi, Tobruk hükümetine işaret ederek, "Libya hükümetine silah yasağı kaldırılmalı" dedi.
KREMLİN: TERÖRLE MÜCADELEDE KAHİRE'NİN YANINDAYIZ
Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Mısırlı Hristiyanın Libya'da kaçırılarak IŞİD tarafından öldürülmesini kınadı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah el-Sisi'ye bir telgraf gönderen Rusya lideri Putin, başsağlığı dileklerini iletip terörle mücadele konusunda Kahire'nin yanında olduklarını söyledi.
HOLLANDE, BMGK’YI LİBYA’DAKİ DURUMU GÖRÜŞMEK ÜZERE ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI
Mısır'ın IŞİD'i dün Libya'da vurmasının ardından da Sisi, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile telefonda görüşmüştü. Hollande, IŞİD'e yeni yaptırımlar uygulanması için BMGK'yı acil olarak toplantıya çağırırken, Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada da, Fransa liderinin Sisi ile yaptığı telefon görüşmesinde iki liderin bu yönde çağrı yaptıkları belirtildi.
'ŞİMDİ ASKERİ MÜDAHALE ZAMANI DEĞİL'
Ancak İtalya Başbakanı Matteo Renzi dün, terör örgütü IŞİD'in Libya'daki ilerleyişi dolayısıyla ülkesinde gündeme gelen Libya'ya askeri müdahale konusundaki tartışmalar için, "Şimdi askeri müdahale yapma zamanı değil" dedi.
Ayrıca eski Libya Başbakanı Ali Zeydan da, ay başında İngiliz Times gazetesine verdiği röportajda, Batı'nın Libya'ya müdahale etmemesi halinde Irak ve Suriye'de geniş bir bölgeyi ele geçiren IŞİD örgütünün Akdeniz kıyılarına ulaşacağı uyarısında bulunmuştu. Zeydan, "IŞİD, iki ay sonra halifeliğini Libya'ya yayacak" demişti.
Arap Baharı sırasında isyanın patlak verdiği Libya, Mart 2011’de BMGK’dan çıkan müdahale kararı, bunu takiben NATO’nun askeri hava harekatında bulunması ve Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından kaosa sürüklendi.
Siyasi istikrarın bir türlü sağlanamadığı Libya'da, Mayıs 2014'te emekli General Halife Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla hareket eden Trablus yönetimince engellenmişti. Olayların ardından bazı milletvekillerinin "Temsilciler Meclisi" adı altında Tobruk kentinde çalışmalara başlamasıyla iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Milli Genel Kongre'nin desteklediği "Fecr-i Libya Koalisyonu" ile Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu Koalisyonu" arasındaki çatışmalar sürüyor.