SYRIZA'nın seçim zaferi Avrupa'nın yakın gelecekteki vaziyetini nasıl şekillendirecek? AB, İspanya'da bu yıl yapılacak seçimlerde, SYRIZA'nın benzeri olan Podemos'un iktidara gelmesinden endişe ediyor mu? SYRİZA'dan sonra Podemos da iktidara gelirse, bu durum AB'nin yapısında bir değişikliğe yol açar mı? Bu soruların yanıtlarını "Barbaros Devecioğlu ile Üç Soru İki Bakış"a konuk olan ekonomist, yazar Süleyman Yaşar ve Mustafa Sönmez'den aldık.
"SYRİZA'NIN ÖNERİLERİ KABUL EDİLMELİ"
AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF üçlüsünün uyguladığı programla işin içinden çıkamayacağını belirten bir Yunanistan olduğunu vurgulayan Süleyman Yaşar'a göre SYRIZA'nın önerileri kabul edilmeli. "Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme açılımıyla, Yunanistan'a söylenenler arasında bir çelişki var" diyen Yaşar şunları söyledi: "Kemer sıkma politikası olumlu sonuç vermemiş, borçların ödenmesiyle ilgili bir ışık da görülmüyor bu politikayla. O zaman burada SYRIZA'nın önerilerini kabul edip, Yunanistan halkının da istekleri doğrultusunda bu programı yenilemekte fayda var. Aksi takdirde zaten borçların ödenmesi de söz konusu olmuyor. AB, Yunanistan'a ders vermek için, politik bir baskı uygularlarsa bu da Euro birliğinin geleceği için iyi olmaz. Çünkü Yunanistan'ın yanı sıra İtalya'da, Portekiz'de, İspanya'da da sorun var. Yunanistan'ın çok küçük olan ekonomisinin sorunu çözülemediği takdirde arkasından diğer daha büyük sorunlar gelebilir. Bu Euro Bölgesi'nin dağılmasına kadar gider."
Şu anda Almanya'da muhafazakar bir iktidarın olduğunu hatırlatan Yaşar, bu iktidarın Avrupa'da başarı gösteren sol partilerden hoşlanmadığına dikkat çekti. Yaşar'a göre SYRIZA'nın yerinde muhafazakâr bir parti olsaydı, Yunanistan'a borçların ödenmesi konusunda baskı yapılmayacaktı.
Peki Podemos iktidara gelirse, bu durum AB'nin geleceğini nasıl şekillendirir? Yaşar soruyu şu şekilde yanıtladı: "Avrupa'nın Kuzey ve Güney olarak ikiye ayrılması uzun süredir söyleniyor. Özellikle Almanya ve kuzey Avrupa ülkeleri bu Euro bölgesi içerisindeyken, onun dışındaki ülkelerin bu bölgenin dışına çıkartılması gibi bir proje var. Sol partilerin iktidar olması Almanya'daki mevcut siyasi iktidarın hoşuna gitmeyecek. Güney Avrupa'da sol partiler iktidara gelirse bu tür bir kırılma yaşanabilir.
"YUNANİSTAN'IN MODEL OLMASINDAN KORKULUYOR"
Mustafa Sönmez ise SYRIZA'nın Yunanistan'ın bu borç yüküyle yaşayamayacağını açıkça belli ettiğini ifade ederek şöyle konuştu: "Kemer sıkma politikası halkın canına tak etti. SYRIZA borçları hepten silin demiyor zaten. Bazılarının faizini indirin, bazılarını uzun vadeye yayın, nefes alma imkânı bırakın ki ekonomi kendini yeniden doğrultsun. AB, SYRIZA iktidar olur olmaz, Yunanistan'ın kendileriyle pazarlık yapmaması konusunda rest çekti. Onların korkuları Yunanistan'ın bir model olacağı. İspanya ve Portekiz'de de benzer partiler, benzer vaatlerle iktidara gelirlerse bu mesele Yunanistan meselesi olmaktan çıkıp Akdeniz meselesi olabilir. Düne kadar "ben bu borcu nasıl ödeyeceğim" diye Yunanistan'ın uykusu kaçıyordu şimdi ise onların uykuları kaçtı."
SYRIZA'nın eurodan çıkmama vaadiyle iktidara gelmesinin, Yunanistan'ın elini zayıflattığına değinen Sönmez'e göre eğer SYRIZA, Euro Bölgesi'nden çıkmak isteseydi, AB için ciddi bir tehdit teşkil ederdi. Bilek güreşinin devam ettiğini vurgulayan Sönmez son olarak şunları ekledi: "Tüm bunlar AB'nin enflasyonla başının belada olduğu bir dönemde olup bitiyor. Burada kuyruğu dik tutabilen bir tek Almanya. O da kendi seçmeninden çekiniyor. Çünkü seçmen bizim vergilerimizle bunu nasıl yaparsınız diye isyan edebilir. Mesele sırf ekonomik değil, siyasi bir mesele haline geldi. SYRIZA'nın şu anda eli güçlü gibi duruyor. Arkasında bir halk çoğunluğu var."