Mersin'de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesi, Türkiye'nin pek çok yerinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi. Özgecan Aslan cinayeti, 13 Şubat Cuma'dan beri sosyal paylaşım sitelerinde de en çok konuşulan konu.
Anadolu Üniversitesi'nde #ÖzgecanAslan ı yaşatıyoruz… pic.twitter.com/jJyWZASU9N
— Kadın Cinayetleri (@KadinCinayeti) 16 Şubat 2015
Twitter'da 13 Şubat Cuma'dan bu haberin yazıldığı saate kadar #ÖzgecanAslan etiketi altında yaklaşık 2 milyon 800 bin tweet paylaşıldı. Cinayetle ilgili gelişmelerin de takip edildiği etiket altında birçok kullanıcı duyduğu üzüntüyü ve öfkeyi ifade ediyor. Özgecan Aslan cinayeti, Twitter'da 9-15 Şubat tarihleri arasında dünya genelinde en çok konuşulan üçüncü konu olarak ön plana çıkıyor.
#SENDEANLAT
Kadına şiddet bir insanlık suçudur.Sessiz kalma, suça ortak olma.. #sendeanlat (Fotograf: Alper Cenan via GFK) pic.twitter.com/ffVfDa67Dc
— Özge ŞENDİL (@ozge_sendil) 16 Şubat 2015
Özgecan Aslan'ın cinayetinin ardından başlatılan #sendeanlat etiketi altındaysa kadınlar başlarından geçen cinsel taciz olaylarını anlatmaya devam ediyor. Tacizin ne kadar yaygın olduğunu göstermeyi amaçlayan kadınların attığı birçok tweet, aynı zamanda tecrübelerin ortaklığına dikkat çekiyor. Çantada biber gazı, çakı taşıma gerekliliği, toplu taşıma araçlarında sırtını cama dayamak zorunda olmak, taksiye binerken plaka almak ve plakanın alındığını şoföre belli etmek, kadınların yalnız kaldıkları araçlarda ve sokaklarda telefonla bazen aslında var olmayan ağabeylerini, babalarını arıyormuş gibi yaparak yüksek sesle konuşmaları, evde yalnızken kapıya gelen kurye, görevli gibi erkeklerin önünde evdeki hayali bir erkeğe seslenmek birçok kadının dile getirdiği önlemlerden sadece bazıları. Yine 13 Şubat Cuma gününden haberin yazıldığı ana kadar #sendeanlat etiketi yaklaşık 445 bin kere kullanıldı.
gözlerine baktıkca yüreğimiz yanıyor.. nur içinde yat #ÖzgecanAslan pic.twitter.com/7WrWsVsEh3
— Mahsen Karakaya (@mahsenkarakayaa) 16 Şubat 2015
#SİYAHGİYİNİYORUZ
Ayrıca #siyahgiyiniyoruz etiketi altında bir kampanya başlatan kadınlar, bugün (16 Şubat Cuma) siyah kıyafetler giyerek Özgecan Aslan cinayetini protesto ediyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren siyah kıyafetlerle çekilmiş fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmaya başlayan kadınlara, erkekler de fotoğraflarla destek veriyor.
Siyah bu gün kadınların sessiz çığlığı olmalı. #siyahgiyiniyoruz #ÖzgecanAslan pic.twitter.com/TJF4MY5mL5
— Eda Conguroglu (@edaconguroglu) 16 Şubat 2015
#ÇÖZÜMÖNERİM- #TÜRKİYEDEKADINOLMAK
Twitter'da, taciz ve tecavüz olaylarını engellemek için alınması gereken önlemler #ÇözümÖnerim etiketi altında paylaşılıyor. 23 bin tweetin paylaşıldığı etiket altında paylaşılan birçok tweette kadına karşı şiddet ve vahşete dayalı ölümlerde idam cezasının uygulanmasının önerilmesi dikkat çekiyor. Yine, #TürkiyedeKadınOlmak etiketi altında birçok kişi, Türkiye'de kadın olmanın zorluklarından bahsediyor, yaşadıkları ayrımcılıkları anlatıyor.
Siyahlara büründük bu yas bizim. #TürkiyedeKadınOlmak
— Pelin Aykın (@pelinaykin) 16 Şubat 2015
SIRASINA KARANFİL BIRAKTILAR
Çağ Üniversitesi birinci sınıf öğrencisi Özgecan Aslan, 11 Şubat Çarşamba günü, Tarsus'tan Mersin'e dönmek üzere dolmuşa binmiş ve bir daha kendisinden haber alınamamıştı. Ailesinin kayıp ihbarında bulunmasının ardından yapılan araştırmalar sonucu Suphi A. adlı dolmuş şoförünün, tecavüz girişiminde bulunduğu genç kızı öldürdüğü, babası ve bir arkadaşının yardımıyla da cesedi Cin Deresi'nin kenarına atıp yaktıkları ortaya çıkmıştı.
Türkiye'nin dört bir yanında tepkilere yol açan cinayetle ilgili yakalanan ve suçlarını itiraf eden zanlılar, 15 Şubat Pazar gecesi tutuklanarak cezaevine konuldu.