Rusya, Fransa, Almanya ve Ukrayna liderlerinin Minsk'te yaptığı kritik bir görüşmenin sonunda Ukrayna krizi konusunda uzlaşma sağlandı ve ateşkes ilan edildi. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) uzmanlarından Kerim Has, ‘Ali Topuz ile Dünya Hali'nde Minsk'te sağlanan uzlaşıyı değerlendirdi.
"Anlaşma'nın içeriğine baktığımızda iki birbirlerine tavizler vererekten böyle bir anlaşma imzalandığını görüyoruz. Ateşkesin imzalanması başlı başına bence önemli ve olumlu bir adım.Netice itibariyle çatışmalar durmasa bile en azından zayıfladığında bu süreç ilerleyen dönemde barışa dönüştürülebilir. Burada tarafların sürece pozitif yaklaşmaları gerekiyor" diyen Kerim Has şunları ekledi:
"Bağımsızlık yanlılarının kontrolü altındaki bölgelerde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyeti ilan edildi. Tabi bunlar ve liderleri Kiev yönetimi tarafından meşru olarak tanınmıyor. Hatta terörist olarak ifade ediliyor. Ancak anlaşmanın bir maddesinde, çatışmalara katılan bütün savaşçıların affedildiğine dair bir husus var. Bu da Aleksandr Zaharçenko ve İgor Plotnitskiy gibi liderlerin affedilmesi ve meşrulaşması demek."
Değerlendirmesinde Kırım meselesine de değinen Has, böyle bir görüşmede Kırım hakkında bir karara varılmasının beklenmediğini ifade etti. Has'a göre Kırım'ın anlaşmada yer almaması Batılı liderler tarafından, ilk defa en üst düzeyde Kırım'ın Rusya'ya katılması hususunun kabullenildiğini gösteriyor. Bunun önemini vurgulayan Kerim Has şu şekilde konuştu:
"Batılı liderler özellikle AB, Doğu Ukrayna ve Kırım meselesini birbirinden ayrı ele alıyorlar. Anlaşma çerçevesinde dörtlü zirve tarafından deklarasyon yayınlandı. Bu deklarasyonda Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı duyulduğu ifade ediliyor. Ancak Kırım'ın hiçbir şekilde madde de yer almaması hiçbir şekilde Kırım'a atıf yapılmaması, toprak bütünlüğü meselesinin en azından batılı liderler düzeyinde, en üst düzeyde sembolik açıdan da olsa kabullenildiğini gösteriyor."