Belarus'un başkenti Minsk'te dün akşam başlayan Ukrayna müzakerelerinden ateşkes kararı çıktı. Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa liderleri arasındaki müzakereler yaklaşık 15 saat sürdü. Ateşkes kararını açıklayan Rusya Devlet Başkanı VladimirPutin'in verdiği bilgiye göre, Ukrayna'nın doğusunda 15 Şubat'tan itibaren ateşkes ilan edilecek ve taraflar ağır silahlarını çatışma bölgesinden çekecek. Taraflar arasında 50 kilometrelik bir tampon bölge oluşturulacak. Tüm savaş esirleri 19 gün içinde serbest bırakılırken Donbass'ta yaşayan nüfusun çıkarlarını gözeten anayasa reformu yapılacak. Öte yandan Donbass'a özerklik verilmesi ya da federasyon statüsüne geçiş konusunda herhangi bir anlaşma yapılmadı.
USAK Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Selçuk Çolakoğlu, Dış Politika Uzmanı Doç. Dr. Erkin Ekrem ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Hasan Ali Karasar müzakereden çıkan ateşken kararını Sputnik Haber Ajansı'na değerlendirdi.
"ARTIK SERİNKANLI TARTIŞILABİLİR"
Kararı uluslararası bölge güvenliği açısından son derece önemli bulan Prof.Dr. Selçuk Çolakoğlu, "Karar, soruna diplomatik çözüm bulmak açısından çok önemli. Tansiyon düşürücü bir etkisi oldu. Bundan sonra bu sorunun ayrıntıları daha serinkanlı bir şekilde tartışılabilir. Çözüm için neler yapılacağı konusunda tarafların pozisyonu daha net ortaya çıkar. Nihai çözüm bulmadıktan sonra elbette sorun devam edecek. Fakat bu ateşkes sivil kayıpların artmaya başladığı bu dönemde kayıpların önüne geçilmesi açısından ve sorunun daha trajik hale gelmesinin önlenmesi açısından çok önemli bir kazanç. Uzlaşma maddelerine baktığımızda gördüğümüz, sorunun diplomatik yollarla çözülebilecek olması" dedi.
"PUTİN'İN ZİRVEYE GİTMESİ SONUCUN BELİRTİSİYDİ"
Doç. Dr. Erkin Ekrem, kararın beklenen bir sonuç olduğunu ifade ederek, durumu şu şekilde yorumladı:
"OLGUNLUKLA OLUŞTURULMUŞ BİR DİPLOMATİK HAREKET"
Doç. Dr.Hasan Ali Karasar ise kararı Rus diplomasisinin imza attığı en önemli başarılardan birisi olarak nitelendirdi. "İki ülkenin müzakereye gitmesinin ardında ateşkesi sonucu çıkması olgunlukla oluşturulmuş bir diplomatik hareket. Merkel ve Hollande'ın etkilerini de unutmamak lazım tabii. Bu çatışmanın kangrene dönüşmemesi için ellerinden geleni yapıyorlar" diye konuşan Karasar, daha önce de ateşkes ilan edildiğini hatırlatarak şu yorumu yaptı: