Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna krizi etrafında yoğun diplomatik görüşmelerin devam ettiği sırada Mısır'ı ziyaret ederek Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi'yle görüştü. Mısır, Sovyetler döneminde iyi ilişkiler içinde olduğu Moskova'yla yeniden iyi ilişkiler kurmaya yöneliyor. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Erhan Keleşoğlu, ‘Ali Topuz ile Dünya Hali'nde Putin'in Mısır ziyaretini ve iki ülkenin ilişkilerini yorumladı.
RUSYA'NIN ABD'YE MESAJI
Rusya'nın önceliklerinin farklı olduğunu belirten Keleşoğlu, Rusya'nın birinci önceliğinin Ukrayna'nın Batı bloğuna geçmesini, NATO'ya girmesini, AB'ye üye olmasını engellemek ve Ukrayna'daki Batı nüfuzunu bloke etmek olduğunu söyledi. Keleşoğlu, Rusya'nın ikinci önceliğinin ise Suriye'deki ABD etkisinin ve nüfuzunun artmasını önlemek olduğunu ifade ederek şunları ekledi:
"Rusya, Mısır üzerinden ABD'ye bir mesaj veriyor. ‘Doğu Avrupa'da nasıl kendi çıkarlarımı koruyorsam, Doğu Akdeniz'de de kendi çıkarlarımı koruyacak güce sahibim. Beni çok fazla hafife alma. Biz aramızdaki çatışmaları masada çözebiliriz. Bir nüfuz mücadelesi iki taraf için de iyi olmaz. Benimde elimde güçlü kartlar var' demeye getiriyor ve dolayısıyla ABD'ye ve ABD'nin bölgedeki müttefiklerine önemli bir mesaj yolluyor"
"MISIR, ELİNDEKİ KOZLARI ARTTIRMAK İSTİYOR"
ABD'yle Mısır ordusu arasında kopmaz ilişkiler olduğunu ifade eden Keleşoğlu, yine de Mısır'ın ABD ile olan ilişkilerini biraz dengelemek istediğini vurgulayarak "Mısır elindeki kozları arttırmak istiyor. Bu bağlamda geçmişte Nasır'ın yapmış olduğu gibi, hem Çin'le hem de Rusya'yla yakın ilişkiler geliştirerek ABD'ye kendisine mahkum olmadığını anlatmaya çalışıyor. Böylece de tüm yumurtaları ABD sepetine yüklemediğini iç kamuoyuna da ispat etmek istiyor" dedi.
Erhan Keleşoğlu, iktisadi açıdan bakıldığında Rusya'nın Mısır'la dış ticaretinde ve turizm alanında ulusal para görevlilerinin kullanılmasını müzakere ettiğini belirterek konuyu şöyle açıkladı:
"Bu, döviz açısından ciddi sıkıntılar yaşayan iki tarafı da rahatlatacak bir çıkış mekanizması sağlanabilir demek. Rusya şu anda bunu farklı ülkelerle yapmaya çalışıyor. Dolayısıyla ABD'nin ve Batı'nın uygulamış olduğu iktisadi baskılardan da bir çıkış yolu arayışını gözlemleyebiliyoruz. Rusya elindeki araçların hiç de kısıtlı olmadığını ispat etmeye çalışıyor. Mısır gezisi de bunlardan biri."