Dış Politika Enstitüsü Uluslararası Programlar Başkanı E. Büyükelçi Oktay Aksoy, konuyla ilgili Sputnik Haber Ajansı'ndan Amur Gadjiev'in sorularını yanıtladı.
-Türkiye bilindiği gibi Cuma günü Münih Konferansı'na katılmaktan vazgeçmişti. Nedeni ise İsrail'in Ortadoğu Oturumu'na katılıyor olması. Bu rest, Türkiye'yi Ortadoğu görüşmelerden uzaklaştırır mı?
Ortadoğu ile ilgili bir konu tartışılırken İsrail'in de temsilcisinin orada bulunması fazla rahatsız edici bir şey olmaması lazım. Çünkü asıl mesele, İsrail'i ikna edebilmek ve sıkıntıları anlatabilmek olmalı. Keşke Çavuşoğlu toplantıya katılınsaydı ve Türkiye'nin Dışişleri Bakanı olarak görüşlerini orada ifade etseydi. Daha yararlı olurdu.
-Bakan Çavuşoğlu'nun bu şekildeki davranışı, Türkiye'nin Almanya ile ilişkilerini etkiler mi?
Almanlar tabi böyle bir şeyden memnun olmamışlardır. Öyle tahmin ediyorum. Ama Türkiye de Ortadoğu konusunda belirli görüşleri olan ve Almanya'nın müttefiki olan bir ülke görüşlerini daha rahatlıkla ve açıkça belirtme imkanına sahip olmalı. O imkanı bulamadıkları için de Almanya, ev sahibi olarak her halde en azından üzülmüştür.
-İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Çavuşoğlu'nun restini değerlendirirken Netanyahu'nun Türkiye'den özür dilemesinin hata olduğu bir kere daha kanıtlandığını söyledi. Bu tür açıklamaları, Türkiye-İsrail ilişkileri bağlamında nasıl değerlendiriyorsunuz?
Daha fazla bozulacak bir şey kalmadı zaten. Onun için ikili ilişkilerin daha fazla bozulacağını zannetmem. Ama onlar da her halde temenni ediyorlar ki, Türkiye ile en azından böyle özel yarı resmi toplantılarda görüşülebilsin, görüşler karşılıklı olarak aktarılabilsin. Türkiye seçim dönemine girmiş bulunuyor. Bakan'ın politik endişelerle böyle bir karşılaşmayı, görüşmeleri istememiş olması da muhtemeldir.