G20 Dönem Başkanlığı yapan Türkiye dev bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Uluslararası maliye ve para politikalarının geleceği İstanbul'da tartışıldı. Dünyada "20'ler grubu" olarak adlandırılan G-20'nin İstanbul'daki bakanlar ve merkez bankası başkanları birinci toplantısına, Türkiye'nin davet ettiği Azerbaycan ile birlikte toplam 21 ülke katıldı. Uluslararası 4 kuruluşun da yer aldığı G-20'ye 16 bakan, 17 merkez bankası başkanı katılım gösterdi. Para ve maliye politikaları geleceğinin ele alındığı toplantıyı ulusal ve uluslararası 360 basın mensubu izledi.
ÜST DÜZEYDE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Toplantı için üst düzeyde güvenlik önlemleri alındı. Taksim ve çevresinde bazı yollar trafiğe kapatılırken, toplantının yapıldığı İstanbul Kongre Merkezi'nin civarında adeta kuş uçurtulmadı Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Genel Sekreteri Angel Gurria'nın ortak basın toplantısını izleyen basın mensupları için basın odasından toplantı salonuna uzanan kırmızı bir şerit çekildi.
GENİŞLEMECİ PARA POLİTİKALARI BENİMSENDİ
G-20 toplantısının taslak metninde, "Parasal politikaları genişlemeci olmayı sürdürmeli" denildi. Yaklaşık yüzde 50 değer kaybeden petrol fiyatlarına dikkat çekilen metinde, petrol fiyatlarındaki düşüşün küresel büyümeyi destekleyeceği ve bazı kilit ekonomilerin görünümüne katkı sağladığı belirtildi. Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişlemesinin memnuniyetle karşılandığı belirtilen taslakta, bu hamlenin Euro Bölgesi'nin toparlanmasına katkı sağlayacağına vurgu yapılarak, "Üyeler daha önce kur konusunda verdikleri sözlere sadık kalacak" denildi.
BABACAN'DAN YOĞUN İKİLİ GÖRÜŞMELER
OECD'DEN ŞİRKETLERE VERGİ UYARISI
OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, çok uluslu şirketleri vergiden kaçınmamaları konusunda uyardı. Gurria, "Şirketlerin bütün yatırımlarını teşvike devam etmek istiyoruz ama aynı zamanda şirketler de vergi konusunda kendine düşeni yapmak zorunda. Kazancınızı, yatırımlarınızı öyle yerlere götürürsünüz ki vergilendirme çok düşüktür veya hiç yoktur. Hiçbir şeyin vergisini ödemezsiniz. Bu hukuki olabilir. Ama doğru bir şey değil, orası çok net. Şimdi bunu düzeltmeye çalışıyoruz. Üzerinde çalıştığımız 15 madde var. Bunu önümüzdeki birkaç yıl içinde başarmayı hedefliyoruz" dedi.
‘DÜNYA KOBİ BİRLİĞİ' GELİYOR
G20 Dönem Başkanlığı'nda KOBİ, kadin girişimci ve zengin ekonomilerle fakir ülkeler arasında köprü olma konularına yoğunlaşan Türkiye, bu çerçeveyi güçlendirmek için somut adımlar üzerinde çalışmayı sürdürüyor. G20 Ülkelerinin Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları'nın katıldığı İstanbul zirvesine ev sahipliği Yaban Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, küresel bir proje üzerinde çalıştıklarını duyurdu.
KOBİ'lere daha fazla dikkatin verilmesi gerektiğine inandıklarını aktaran Babacan, KOBİ'ler için global bir ortam finanse edileceğini, ismi tam olarak belirlenmese de adının "Dünya KOBİ Birliği" veya "Dünya KOBİ Meclisi" olabileceğini dile getirdi. Babacan, söz konusu projenin üzerinde çalıştıklarını ve neredeyse tamamlamak üzere olduklarını ifade etti. Babacan, bu yıl düşük gelirli gelişmekte olan ülkelere daha fazla dikkat vereceklerini ve onların problemlerini ve zorluklarını G20 masasına getireceklerini anlattı.
TCMB'NİN MİSYONU KANUNDA YAZIYOR
Merkez Bankası'nın politik mesele haline getirildiği eleştirilerine de cevap veren Babacan, Merkez Bankası'nınfaiz konusunda görev ve kanunların çok net olduğunu söyledi. Babacan, "Bizim Merkez Bankamızın objektif fonksiyonu çok nettir kanunda. Tam olarak kanunda yazan, aynı zamanda AK Parti'nin programında, seçim manifestosunda ve hükumet programlarında da vardır. Doğru zamanda doğru şeyi yapıyor olacaklarına inanıyoruz. O yüzden bence daha fazla iletişim ve daha fazla etkileşim önemli" dedi.
BAŞÇI ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ