Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu uzmanlarından Gülay Mutlu'nun, kurumun sitesinde "Orta Asya'da Artan Radikalizm Tehdidi" adlı bir makalesi yayınlandı. Orta Asya'daki radikalizmin varlığı uzun süredir biliniyor. Peki Orta Doğu'yu kasıp kavuran IŞİD etrafında toplanan radikallerin Orta Asya bağlantıları nasıl? Bu radikalizm bölge ülkeleri için nasıl bir tehdit oluşturuyor? "Ali Topuz ile Dünya Hali"ne konuk olan Gülay Mutlu konuyu Radyo Sputnik'te değerlendirdi.
Mutlu, bölgede radikalizmin zaman görülmeye başlandığını şöyle anlattı: "Afganistan ismi etrafında bu tür örgütlerin varlığında haberdar olmuş idik. Afganistan'ın ABD ve müttefikleri tarafından işgal edilmesi bölgeye bir istikrarsızlık tehdidi yöneltti. Bu bağlamda da yine bölge yönetimleri şiddetin kendi ülkelerine kaymasında son derece endişeliydi. Ancak ABD'nin bölgede bulunması biraz daha bu radikal unsurları baskıladı. Fergana Vadisi kontrolü son derece zor bir bölge ve bu bölgede her zaman radikal unsurlar sürekli destek bulabiliyorlar kendilerine."
"KATILIMIN NEDENLERİ ARAŞTIRILMALI"
Mutlu, Orta Asya'dan IŞİD'e katılan militanların çeşitli kaynaklara göre 2 bin ila 4 bin arasında olduğu bilgisini verirken IŞİD'e giden bu grupların geri dönme ihtimallerinin bölge yönetimini tekrar bir endişeye sevketmiş durumda olduğunu söyledi.
"IŞİD'e katılım oranının böylesine rakamlara ulaştığı bir bölgede katılımın nedenleri de elbetteki araştırılmalı. Kazakistandaki refah seviyesi diğer ülkelere oranla daha ön plana çıkıyor. Bu da bu durumun tamamen ekonomik ve sosyal yetersizliklerle açıklanamayacağını gösteriyor" diye konuşan Gülay Mutlu, siyasi özgürlük ortamındaki kısıtlamaların bölge ülkeleri bağlamında ortak bir payda olduğu da göz ardı edilmemesi gerektiği görüşünde.
Mutlu, "Kontrol etmesi hayli güç olan Fergana Bölgesinde bu radikal hareketlerin sürekli olarak destek bulması son derece korkutucu bir nokta. Bununla birlikte bölge ülkelerinin asıl cevap vermesi gereken temel soru da bu hareketlerin nasıl önüne geçilebileceği" dedi.