Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna'nın doğusunda hükümet güçleri ve bağımsızlık yanlıları arasındaki çatışmaların şiddetini iyice artırdığı bir dönemde yeni bir diplomatik girişim başlattı.
Yeni bir barış planıyla ilk önce Kiev'e giden Fransa ve Almanya liderleri, bugün de Moskova'ya gidip yeni planlarını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşecek.
Ajanslara konuşan diplomatik kaynaklar, Hollande ve Merkel'in beraberinde götürdüğü planın, Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna için sunduğu barış planı ve aynı zamanda Minsk anlaşmalarına dayanan yepyeni öneriler içerdiğini söylüyor.
Diğer taraftan bazı siyaset bilimciler, Paris ve Berlin'in başlattığı diplomasi girişiminin başarıya ulaşmasının, Washington yönetimi tarafından önlenebileceği görüşünde.
"KERRY İLE HOLLANDE VE MERKEL, BİRBİRİNDEN ÇOK FARKLI YOLLAR İZLİYOR"
Ria Novosti haber ajansına konuşan Bağımsız Devletler Topluluğu Enstitüsü Başkan Yardımcısı Vladimir Jarihin, "Hollande ve Merkel, girişimleri konusunda Washington'la önceden bir koordinasyon sağlamadıysa, süreç engellenebilir. Umuyorum önümüzdeki toplantıdan iyi bir sonuç çıkar, ancak şüphelerim de var. Çünkü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Hollande ve Merkel, birbirinden çok farklı yollar izliyor" dedi.
Önceki gün Kiev'de konuşan John Kerry, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Ukrayna'ya silah yardımı yapılıp yapılmayacağıyla ilgili kararını çok yakın bir zamanda vereceğini söylemişti.
"HOLLANDE İLE MERKEL'İN PLANININ YENİ MADDELER İÇERMESİ GEREK"
Moskova merkezli uluslararası düşünce kuruluşu Yeni Devletler Enstitüsü'nün Başkanı Aleksey Martınov ise Paris ve Berlin tarafından hazırlanan barış planının başarılı olabilmesi için yeni maddeler içeriyor olması gerektiğini söyledi.
"KİEV AGİT YERİNE BM'Yİ İSTER ÇÜNKÜ…"
Eylül 2014'te varılan Minsk anlaşmalarının geçerliliğini yitirdiğini söyleyen Martınov, Ukrayna'nın doğusunda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) kontrol edeceği bir barışı koruma operasyonunun devreye alınabileceğini belirtti. Ancak Martınov, Kiev yönetiminin, barış koruyucu olarak AGİT yerine Birleşmiş Milletler'i (BM) tercih edeceğini söyleyip, "Çünkü Ukrayna yönetimi, ABD'nin bu şekilde süreci daha yakından yönetebilme şansına sahip olacağını düşünüyor" dedi.