Umman, Kuveyt, BAE, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Irak gibi Körfez ülkelerinin İran’a coğrafi olarak yakın olduğunu belirten Kameli, bu piyasalara erişmek için en fazla 200 kilometrelik boru hattı inşa etmenin yeterli olduğunu kaydetti. Kameli, “Ayrıca, söz konusu ülkeler, son yıllarda, sadece İran’ın onlar için güvenilir gaz tedarikçisi olabileceğini anlamaya başladı” dedi.
İranlı yetkili şöyle konuştu:
“Bilindiği gibi bölgede sadece İran, Katar ve Umman, doğalgaz kaynaklarına sahip. Ancak sıvılaştırılmış gaz üretim kapasitelerine sahip Umman, üretimi yüzde 20 oranında kıstı. Ürettiği doğalgazın tamamını sıvılaştırılmış gaz üretimine yönlendiren Katar’ın (yıllık 77 milyon ton sıvılaştırılmış gaz üretiyor), gazı ihraç etmek için olanağı yok.
Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt ve BAE, belirli gaz rezervlerine sahip olsalar da bu, büyük ölçüde petrol üretimi esnasında çıkan gaz. Ayrıca bu ülkelerde, petrol çıkarımını arttırmak için büyük miktarlarda gaz, kuyulara pompalanıyor. Bu nedenle, güvenilir doğalgaz tedarikçisi olarak gösterilemezler.”
Irak’ın büyük doğalgaz rezervlerine sahip olduğunu belirten Ali Reza Kameli, ancak mevcut durum dikkate alındığında bu ülkede gaz üretiminin en erken 2018 ve hatta 2020 yılında başlayabileceğini kaydetti.