Azarov başkanlığındaki eski Kiev yönetiminin, AB ile imzalanması beklenen ortaklık anlaşmasını ileri bir tarihe ertelenmesi, Ukrayna krizinin başlangıç noktası olarak görülüyor.
Azarov hükümetinin, anlaşmayı ertelemesi ardından başkent Kiev'de ülkede son on yıldır görülen en geniş protestolar başlamıştı. Protestolar barışçıllığını giderek yitirmiş ve tartışmalı bir sürecin ardından Kiev'de yeni bir hükümet oluşturulmuştu.
FÜLE: ŞİMDİ İMZALANMAZSA BAŞKA HÜKÜMET İMZALAR
Moskova'da bir basın toplantısı yapan Azarov, olayların yaşandığı döneme değinip AB Komisyonu'nun o zamanki genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle'nin kendisine birçok kez 'anlaşma imzalanmazsa, o zaman anlaşmanın başka bir hükümet tarafından imzalanabileceğini' söylediğini belirtti.
Azarov, "(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ya da (Başbakan Dmitriy) Medvedev, anlaşmayı imzalamam durumunda başka bir hükümetimiz ve cumhurbaşkanımız olacağını bana hiçbir zaman söylemediler. Ancak (Stefan) Füle bana böyle söyledi" dedi.
ANLAŞMAYI YENİ HÜKÜMET İMZALADI
Nitekim yeni Ukrayna hükümeti, AB ile ortaklık anlaşmasını Haziran 2014'te imzaladı. Anlaşmanın bir bölümü aynı yılın Kasım ayında yürürlüğe girerken, Ukrayna'yla AB arasında serbest ticaret bölgesi oluşturulmasını öngören madde 2016'da yürürlüğe girecek.
Ortaklık anlaşması, Ukrayna'yla AB arasında daha yakın ekonomik ilişkiler kurulmasını ve yasal düzenlemelerin uyumlu hale getirilmesini öngörüyor.
Anlaşmanın tam anlamıyla yürürlüğe girmesi için 28 AB üyesi ülkenin parlamentoları tarafından onaylanması gerekiyor. Anlaşmayı şu ana kadar Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya ve İsveç onayladı.