Darfur Bölgesi UNAMID Sözcüsü Eşref İsa, "UNAMID ile anlaşmalı bir havayolu şirketinde çalışan 2 Rus pilot, kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından Darfur'un merkezi Zalinci'de kaçırıldı" dedi.
Kaçırılanların güvenliği için daha fazla bilgi vermekten kaçındığını belirten İsa, konuyla ilgili olarak Sudanlı yetkililerle koordineli biçimde hareket ettiklerini ifade etti.
RUS ELÇİLİĞİ DOĞRULADI
Sudan’daki Rus Elçiliği basın ataşesi Artur Safukov’dan ise ‘Rus havayolu şirketi UTair çalışanı 2 pilotun 29 Ocak’ta kaçırıldığı’ doğrulaması geldi.
UTAir, UNAMID ve diplomatların dahil olduğu bir arama operasyonu başlatılırken, Safukov da, “Bir kriz merkezi kuruldu. Elçilik, Sudanlı yetkililer ve UNAMID pilotların bulunması için ellerinden gelen her çabayı gösteriyor” dedi.
UTair: UNAMID İLE TEMASA GEÇTİK
UTair'den yapılan açıklamada ise pilotların sağsalim kurtarılması için UNAMID ile temasa geçildiği kaydedildi.
Şirket açıklamasında "Ne pilotlar ne de onları kaçıranlarla henüz hiçbir temas kurulmadı” ifadeleri kullanıldı.
UTair 'kaçıranlardan herhangi bir talep gelmediğini' de vurguladı.
SİLAHLI KİŞİLER ARACIN YOLUNU KESTİ
Açıklamada, pilotların 29 Ocak’ta yerel saatle 10.30 civarında kaçırıldıkları belirtilip “Altı farklı otomobildeki silahlı adamlar UNAMID aracının önünü kesip insanları zorla arabadan indirdi. Yolcular, bilinmeyen bir yere götürüldü” denildi.
Bu arada Sputnik International’da ise Sudanlı bir yetkiliye dayandırılarak ‘kaçıranların Rus pilotlar için fidye istedikleri’ bilgisi yer aldı. Sputnik'e konuşan Sudan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Pilotları kaçıranlar, UNAMID’e rehinelerin serbest bırakılması karşılığında fidye istedikleri bilgisini iletti" dedi.
'HÜKÜMET FİDYE ÖDEMELERİNE KARŞI'
Yetkili, Darfur’da daha önceden de UNAMID çalışanlarının kaçırıldığını, hükümetin bu tip olayların tekrarlanmasından kaçınmak için fidye ödemelerine sıcak bakmadığını ve buna karşı olduğunu’ hatırlattı.
BM: RESMİ AÇIKLAMA YAPMAYACAĞIZ
BM’den ise konuya dair ‘güvenlik gerekçesi’ nedeniyle herhangi bir yorumda bulunulmayacağı açıklaması geldi.
RIA Novosti ajansına konuşan BM Genel Sekreteri Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak, “Kaçırılma olayının detayları ya da rehinelerin milliyetine ilişkin resmi bir açıklamada bulunmayacağız” derken, ‘rehinelerin kurtarılması için ortaya konan hassas çabaları’ buna gerekçe olarak gösterdi.
Yağma, öldürme ve fidye karşılığı adam kaçırma olaylarının yaşandığı Darfur bölgesinde 2008'den bu yana görev yapan UNAMID, çeşitli uyruklara mensup 20 binden fazla güvenlik gücünden oluşuyor.
Kuzey Sudan Halk Kurtuluş Hareketi (SPLM-N) 2012'den beri Mavi Nil ve Güney Kordofan eyaletlerinde hükümet güçlerine karşı bir silahlı isyan hareketini yürütüyor. Sudan, SPLM-N'nin, 2011'de bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan tarafından desteklendiğini iddia ederken, çatışmalar 200 bin insanın yerinden olmasına yol açtı.