Başbakan Ahmet Davutoğlu, 10. Kalkınma Planı Öncelikli Dönüşüm Programı'nda konuştu. Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:
Bu programla işsizliğin azaltılması, kadın istihdamının artırılması, iş gücü piyasasının etkin hale getirilmesini hedefliyoruz. Esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Program dönemi sonunda yani 2018 sonunda kadınların işgücü katılım ve istihdam oranlarını her yıl ortalama 1 puan artırmayı, esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştırmayı ve istihdam teşviklerinin etkinliğini artırmayı planlıyoruz. 43 adet eylem planı var bunun içinde.
Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla ilgili sosyal taraflarla istişare halinde gerekli mevzuat düzenlemelerini yapacağız. İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarını esnetmek ve yararlanma sürelerini artırmak için mevzuat çalışması yapacağız. Uzaktan eğitim sistemi kuracağız ve buna işlerlik kazandıracağız.
UYGULAMALI EĞİTİMLER YAYGINLAŞACAK
Uygulamalı eğitimleri yaygınlaştırarak okul ve iş dünyası arasındaki ilişkileri güçlendireceğiz. Meslek liselerini yeni bir reformla iş gücüne katkı sağlama konusunda geliştireceğiz. Fabrikaların sektörlerine yönelik özel mesleki ve teknik eğitim okulu açabilmeleri için düzenleme yapacağız. Üniversitelerde 3 sömestr uygulamasını yayıngınlaştıracağız. Ortaokul ve liselerde bireysel yetenekleri öne çıkartacak rehberlik sistemini geliştireceğiz.
"AMACIMIZ BEYİN GÖÇÜNÜ ENGELLEMEK"
Eğitim müfredatını sanat ve sportif faaliyetleri öne çıkartacak şekilde geliştireceğiz. Sanat ve sportif faaliyetin eğitimin bir parçası olarak kabul edilmesi gerekiyor. Eğitim müfredatını her gence en az bir sanat veya spor dalında performans becerisi kazandıracak şekilde güncelleyeceğiz.
Yurtdışında iyi eğitim görmüş insanlarımız Türkiye'de daha iyi şartlarda çalışmak istiyor. Amacımız beyin göçünü engellemek ve Türkiye'yi cazip kılmak.
SAĞLIKLI YAŞAM VE HAREKETLİLİK DÖNÜŞÜM PROGRAMI
Öncelikle insanları hasta yapmamanın yollarını bulmamız lazım. Koruyucu hekimlik çalışmasıyla insanların bilinçlendirilmesi sağlanacak. Gıda kontrollerini nitelik ve sayı bakımından artıracağız. Yeme ve beslenme kültürünü birlikte geliştirmek lazım. Etiket ve ambalajları tüketicileri daha doğru bilgilendirilecek şekilde düzenleyeceğiz. Diyabetin erken dönemde teşhis edilme oranını artıracağız.
KURUMSAL KAPASİTENİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROGRAMI
Yerel idareleri destekleyeceğiz. Akıllı kent uygulamalarını destekleyeceğiz. Büyükşehirlerde kırsal alanlara kaynak ayrılması uygulamasını takip edeceğiz.
REKABETÇİLİĞİ VE SOSYAL UYUMU GELİŞTİRME PROGRAMI
Arsa geliştirme çalışmaları olarak yerel yönetimlere destek vereceğiz. tarihi şehirlerinin canlandırılmasına yönelik hizmet vereceğiz. Piyasaya arz edilen uygunsuz ithal ürünlerin kullanılmasını engelleyeceğiz.
KALKINMA İÇİN ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRME PROGRAMI
Küresel farkındalığı artırmaya yönelik eğitimler vereceğiz. Eğitim kurumlarında yabancı dilin etkinliği konusunda çalışmalar yapacağız. Eğitimde uluslararası hareketlilik ve işbirliği sağlayacağız. Kamu kurumlarında dış ilişkiler uzmanlığı kadrosu oluşturacağız. kamu kuruluşlarını bütçe ve insan bakımından güçlendireceğiz.
KAYITDIŞI EKONOMİNİN AZALTILMASI PROGRAMI
Kayıtdışı istihdamı analiz edip yol açtığı sorunları ortaya çıkartacağız. Vergi tahsilatını artırmak amacıyla ödeme terminalleri kuracağız. Akaryakıt ve LPG taşımacılığında kullanılan ürünün takibini sağlayacak bir sistem kuracağız. Vergi ve sosyal güvenlik bilincini geliştirmek için görsel medyayı kullanacağız.