Söylemleriyle farklılaşan, kravat takmayan ve ateist olduğu için İncil'e el basıp dini yemin etmeyen Çipras'ın Bağımsız Yunanlar Partisi (ANEL) ile kurduğu koalisyon hükümetinin bakanları arasında eski model, görme engelli, neo- Nazi, blogger ve ekonomi profesörü gibi farklı özelliklere sahip bakanlar ve ‘Yolsuzlukla Mücadele Bakanlığı' gibi yeni görevler yer alıyor.
22 olan bakanlık sayısını 10'a düşüren Çipras'ın turizmden sorumlu bakan vekilliğine atadığı Elena Kuntura en dikkat çeken isimlerden oldu. 11 yaşında atletizme başlayan, Atina Üniversitesi'nde Spor Bilimi eğitimi alan, 100 metre ve uzun atlamada dereceleri bulunan ve Fransızca, İngilizce ve İspanyolca bilen asker kızı Kuntura, 1984'ten itibaren farklı bir kulvarda ilerlemeye başladı.
'DÜNYANIN EN İYİ 10 MANKENİNDEN BİRİ'
1996'ya kadar mankenlik yapan ve makyaj malzemeleri markası Shiseido'nun yüzü olan Kuntura CNN tarafından ‘dünyanın en iyi 10 mankeninden biri' olarak nitelendirilmişti. Sonraki 7 yıl boyunca çeşitli moda dergilerinin genel yayın yönetmenliğini üstlenen Kuntura, 2001'de kocasıyla kendi yayımcılık şirketini kurdu. Milli basketbolcu Sarandis Papachristopoulos'la evli olan 2 çocuklu Kuntura 2003'te merkez sağcı Yeni Demokrasi'den (ND) milletvekili seçildi, ardından kurulan Bağımsız Yunanlar Partisi'ne geçti.
TÜRKİYE KARŞITI SAVUNMA BAKANI
Savunma Bakanı koltuğuna oturan ve Türkiye karşıtlığı ile tanınan ANEL lideri Panos Kammenos ise Türk hükümeti tarafından istenmeyen adam ilan edilmişti. Çipras'la tek ortak noktası AB'nin politikalarına karşı çıkması olan Kammenos, 1993'te siyasete Kuntura gibi yine ND ile atılmış, 6 dönem boyunca Atina milletvekilliği yapmıştı. Mecliste ‘Yunanistan satılık değildir' yazılı tişörtle dolaşan ve 2012'de AB'nin kurtarma paketinin kabul edilmesi üzerine partiden ayrılıp ANEL'i kuran Kammenos, söylemleri ve iddialarıyla Yunan siyasetinin tartışma yaratan isimleri arasında.
'HER ŞEYİN BAŞI' ALMANYA…
Komplo teorilerini dilinden düşürmeyen Kammenos, Yunanistan'ın zor durumdaki ekonomisinin sorumlusu olarak ‘yabancı planları' gösteriyor, Sosyalist siyasileri de kaosa arka çıkmakla eleştiriyor. ‘Avrupa karşıtı değil AB karşıtı' olarak nitelendirilen Almanya'nın da diğer Avrupa ülkelerine ‘metres' gibi davrandığını söylüyor.
İLK KEZ ENGELLİ BİR BAKAN
Diğer taraftan 4 bakanlığa süper yetkilerin verildiği kabinede ilginçliklerin yanı sıra ilkler de mevcut. Sağlık Bakanı olan görme engelli Panaghiotis Kouroublis, ilk engelli bakan olarak kayıtlara geçti. 2. Dünya Savaşı'ndan kalma bir bombanın patlaması sonucu 10 yaşında görme yetisini kaybettiği yazılan 63 yaşındaki Kouroublis, kurtarma paketine ret oyu verdiği için partisi PASOK'tan ihraç edilmişti.
ŞEFFAFLIK VE YOLSUZLUK İLE MÜCADELE BAKANLIĞI DA VAR
Çipras, ülke tarihinin ilk Şeffaflık ve Yolsuzluk ile Mücadele Bakanlığı'nı da kurdu. Bakan olarak da yolsuzluk ve rüşvet skandallarının üzerine gittiği için ‘süper savcı' olarak tanınan Panayotis Nikoludis atandı.
MALİYE BAKANI SIKI BİR BLOGGER
Sıkı bir blogger olan ve eskiden ABD merkezli bir çevrimiçi oyun firmasının ekonomistliğini yapan ekonomi profesörü Yanis Varoufakis ise maliye bakanı oldu.
'DENEYİMSİZLER' ELEŞTİRİSİ
Sorumlu bakan vekillerle birlikte üye sayısı 41'i bulan kabineye yöneltilen en büyük eleştiri ise deneyimsiz olması. Nitekim Çipras'ın yardımcısı ve Troyka ile müzakerelerden sorumlu olan 67 yaşındaki Giannis Dragasakis, 1989'da maliye bakanı yardımcılığı yaptığı için hükümet tecrübesi bulunan tek isim olarak gösteriliyor.