Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin talimatıyla kentsel dönüşümün önündeki engelleri kaldırmak için imar hakkı transferi getiriliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada imar hakkı transferi şöyle açıklandı: "İmar hakkı transferi ile çeşitli planlama kararları dolayısıyla taşınmazlarından ekonomik olarak faydalanamayan malikler, taşınmazları üzerindeki imar haklarının belgelendiği imar hakkı sertifikalarını, belirlenen başka alanda kullanabiliyor ya da satarak kazanç elde edebiliyor. İmar hakkını satın alan girişimciler ise ek imar hakkına sahip oluyor. Böylece, belli bir alanda gelişme potansiyelinin artmasından dolayı oluşan ekstra değer başka bir alanda gelişme potansiyelinin düşmesinden dolayı oluşan değer kaybını telafi etmekte kullanılabiliyor."
Meclise yasa tasarısı olarak gelmesi beklenen imar hakkı transferinin, gayrimenkul piyasasını bir şekilde borsaya açmak üzere düzenlendiği düşünülüyor. Peki, İmar Hakkı Transferi nedir? Bu sistem nasıl hayata geçecek? Gayrimenkul piyasasını nasıl etkileyecek?
"Barbaros Devecioğlu ile Üç Soru İki Bakış"a konuk olan emlak uzmanı Tebernüş Kireçci ve Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu yanıtladı.
"BİNLERCE TAPU SAHİBİNİN SORUNLARI ÇÖZÜLECEK"
Tebernüş Kireçci İmar Hakkı Transferi'nin iki önemli boyutu olduğunu belirtti ve bunları şöyle açıkladı: "Birincisi, yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerde bulunan park ve yeşil alanların değerlendirilmesi kentsel dönüşümde işi kolaylaştıracak. Şehirciliğin temelinde kilometre başına düşen insan sayısı vardır. Özellikle merkezlerde bu rakam katlanarak artıyor. Bu büyük bir problem. İkincisi de, yıllardır kangren haline gelmiş olan sit alanları başta olmak üzere veya denize yakın olan noktalar gibi yapılaşmaya engel olan yerlerde mağdur olan binlerce tapu sahibi var. Bunların yaşadıkları sorunların çözümü noktasında çok önemli bir adım olacak."
"TOPLAM 13 YASADA DEĞİŞİKLİK ÖNGÖRÜLÜYOR"
Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu ise "Söz konusu yasa toplam 13 yasada değişiklik yapılmasını öngören 67 maddeden oluşan bir torba yasa içinde yer alıyor. Yasadaki sertifika imar transferiyle ilgili bölüm, imar planlarında yapılacak değişiklikler, kentsel dönüşüm, afet riski altındaki alanlar ve bu çalışmalarla elde edilecek imar haklarının transferini öngörmektedir. Bu transferler mülkiyet hakkının sertifikaya dönüştürülmesi şeklinde oluşturulmaktadır. Sertifikaya dönüştürülmesi için başvurulan araçlara baktığımızda, bir bölgenin 6306 sayılı afet riski altındaki alanlar hakkındaki kanun kapsamı hakkında riskli alan ilan edilmesi veya bir bölgenin kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenmesi… Bunun dışında arsa birleştirmeleri, imar planı yapılması durumunda ortaya çıkan değer artışı gibi araçlarla bir imar hakkı transferi gündeme getirilmektedir. Bu hakkın transferi için de bir sertifika söz konusudur."