TBMM Yunanistan Dostluk Grubu'nun bu yasama döneminde kurulmaması hem iktidar hem de muhalefet de şaşkınlıkla karşılandı.
12 Haziran 2011 seçimleri ile oluşan 24. Yasama Döneminde, 125 ülke ile dostluk grubu oluşturuldu. 3620 sayılı TBMM'nin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanuna göre, dostluk grupları TBMM Genel Kurulunda alınacak karar üzerine kuruluyor. Ancak bu dönem Yunanistan ile dostluk grubu kurulmadı. Gerekçe olarak da 'karşılıklılık ilkesi uyarınca Yunanistan'da da dostluk grubu olmaması' gösterildi.
AK PARTİLİ VEKİL ŞAŞIRDI
İktidar ve muhalefet milletvekilleri konuyla ilgili Sputnik Haber Ajansı'nın sorularını yanıtladı. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu, Meclis'te bu dönem Yunanistan ile dostluk grubu kurulmamasına şaşırdı. Ramazanoğlu, "Ben de şaşırdım, eğer yoksa tabi ki bu bir eksikliktir, mutlaka böyle bir dostluk grubu kurulması gerekir" diye konuştu.
CHP'Lİ LOĞOĞLU: ÇOK YANLIŞ
CHP İstanbul Milletvekili Faruk Loğoğlu, Meclis'te Yunanistan ile dostluk grubunun kurulmamasını "çok yanlış" diyerek değerlendirdi. Loğoğlu, "Komşumuz, olması lazım. Bunu bir soru önergesi ile de soracağım" dedi.
"TÜRKİYE PARLAMENTOSUNUN AYIBI"
HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani ise, bütün dostluk gruplarının başkanlarının iktidarın tekelinde olduğunu ifade ederek, "Onların dışında komşu halklarla, komşu ülkelerle iyi ilişkiler içerisinde olmayı arzu eden parlamenterlerin varlığı da Türkiye açısından çok şey ifade etmiyor. Eğer iktidar partisi böyle bir dostluk grubu kurmayı ve o dostluk grubuna bir başkan atar ise anlamlı olur. Bence sadece bu değil, kurulu olan dostluk gruplarının da çok işlevsel olmadıklarını düşünüyorum" dedi. Yunan toplumu ile Anadolu halklarının Parlamento'da kurulmamış bir dostluk grubundan çok daha evveliyata dayalı, tarihte bir dostluğunun, birlikteliğini söz konusu olduğunu vurgulayan Zozani, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu kadar uzun süre bir arada yan yana yaşamış halkların birbirleriyle sadece iyi anılar tazelemiş olması beklenemez aynı zamanda kötü anılarının da olması doğaldır, eşyanın tabiatı gereğidir, tarihi gerçekler budur. Bugün Almanlar ile Fransızlar yanyana Avrupa'nın lider kardeşleri olarak görünebilirler ama 40-50 yıl önce birbirlerini boğazlayan iki halktı. Dolayısıyla Türkiye'deki bu mutlak düşman algısı ne yazık ki siyaseten çok şey kaybettiriyor. Türkiye mutlak düşman yaratarak, siyasi iktidarlar mutlak düşman yaratarak ayakta kalmayı maharet saymışlar. Bu politikanın bir tezahürü olarak da maalesef parlamentoda Yunan dostluk grubu kurulamamıştır. Bu da Türkiye Parlamentosunun ayıbıdır."