Yunanistan seçimlerinde beklenen oldu: SYRIZA galip çıktı. Birkaç yıl öncesine kadar küçük partilerden oluşan Radikal Sol Koalisyon SYRIZA, büyük bir zaferle seçimlerden birinci parti olarak çıkmayı başardı. SYRIZA'nın 2009'daki seçimlere kıyasla oylarını yaklaşık 8 kat arttırdığı gözlendi.
Resmi seçim sonuçlarının netleşmesi ile birlikte hükümet kurma çalışmaları başladı. SYRIZA lideri Çipras ile Bağımsız Yunanlılar Partisi ANEL'in lideri Panayiotis Kammenos'un gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından iki liderin koalisyon kurmada uzlaştığı açıklandı. SYRIZA'nın meclise girebilmesi için 151 milletvekiline ihtiyacı vardı fakat 149 milletvekili çıkartılabildi. Seçime 13 milletvekiliyle giren ANEL, bu desteği vereceğini belirtti.
SYRIZA'nın zaferinin ardından Avrupa'da hararetli tartışmalar başladı ve Euro'da sert düşüşler yaşandı.
SYRIZA'nın zaferini, "Ali Topuz'la Dünya Hali"ne konuk olan Kathimerini Gazetesi yazarı Nikolaos Stelya değerlendirdi.
"RUSYA YA DA ÇİN GİBİ İTTİFAKLARA YÖNELEBİLİR"
Stelya, SYRIZA'nın yer yer ırkçılığa varan bir milliyetçilik sergileyen Bağımsız Yunanlar Partisi ile koalisyon yapmasına işaret ederek, "SYRIZA AB karşıtı değil, AB perspektifini destekleyen bir parti. Euro bölgesinden çıkma gibi bir hedefi de yok. Yapabileceği şey, peşine düştüğü şey borçları uzun vadeye yayabilmek. Şu anda bundan fazlasını yapabilecek bir güce sahip değil" dedi.
Nikolaos Stelya, "Komünist parti, SYRIZA'yı radikal görmüyor örneğin. SYRIZA şimdilik Troyka'ya (AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF) karşı fazla güce sahip değil" ifadelerini kullandı ve SYRIZA'nın ortağı olan partinin Avrasyacı görüşlere sahip olduğunu dile getirdi. Stelya, Rusya'nın adım atması halinde SYRIZA içindeki AB karşıtlarının da Rusya ya da Çin gibi ittifaklara yönelebileceğini, ancak şu anda oluşan koalisyonun AB ile çare aramaya koyulacağını dile getirdi.
"İKİ MERKEZ SOL PARTİ EKARTE EDİLDİ"
Stelya, seçim sürecini ve koalisyon kurulması fikrini ise şöyle değerlendirdi: "Rakamsal olarak büyük bir galibiyet ama seçim sisteminin sorunlarından kaynaklanan bir galibiyet oldu bu. 50 sandalye bonuslu bir seçim sisteminden bahsediyoruz. Seçimlerde birinci gelen parti, ekstradan 50 sandalye kazanıyor. Bu 50 sandalye olmasaydı dünkü seçimlerdeki sonuçlara göre SYRIZA'nın bu seçimi bitirmesi gerekiyordu. Ancak bugüne gelindiğinde SYRIZA'nın sandalye sayısı 149 olarak görülüyor. Buna karşın tek başına hükümet kuramıyor. Bir koalisyon hükümetiyle Yunanistan yoluna devam edecek. Burada ilgi çekici olan, parlamentoda temsil edilen iki merkez sol partiyi ekarte etti SYRIZA."