Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile görüşmesinin ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi için yürütülecek eğit donat programında gelinen noktaya ilişkin bir soru üzerine, bu konuda ABD ile çalışmaların sürdüğünü söyledi.
"Daha önce siyasi düzeyde bir çerçevenin belirlendiğini ve askeri düzeyde görüşmelerin başladığını belirtmiştik" ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, bu süreçte bir ilerleme olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, en son Londra'da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Brezilya'da Başkan Yardımcısı Joe Biden'a bu görüşmelere artık siyasilerin de katılmasını ve hız verilmesini önerdiğini ve her ikisinin de buna sıcak baktığını aktardı.
Çavuşoğlu, "Önümüzdeki görüşmelerde hep beraber oturup artık buna bir karar vermemiz ve başlatmamız lazım. Detaylar da bu alınacak kararlar sonunda netleşecek. Şu anda süreç seyrinde devam ediyor diyebilirim. Herhangi bir sorun yok" dedi.
SYRİZA'NIN ZAFERİ
Çavuşoğlu, bir gazetecinin "Yunanistan'daki seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, bu ülkede seçimlerin demokratik bir ortamda geçmesinden mutluluk duyduklarını dile getirdi. Seçimlerden üç Türk'ün de milletvekili seçildiğini hatırlatan Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan halkının demokratik kararına herkesin saygı duyması gerektiğini vurguladı.
"Bizim ilişkilerimizi daha ileriye götürmek için attığımız adımlar ortada" diyen Çavuşoğlu, 5-6 Aralık'ta Atina'da 3. YDİK toplantısının gerçekleştirildiğini ve o çerçevede Syriza lideri Aleksis Çipras ile de görüşme yaptıklarını anlattı. Bakan Çavuşoğlu, "Görüşme son derece verimliydi. Kendisiyle Avrupa, Türkiye ile olan ilişkiler, istifşaki görüşmelerin geleceği, Kıbrıs meselesini konuştuk. Biz tabii ki bu görüşmeleri devam ettirmek isteriz" şeklinde konuştu.
Özellikle Ege'de gerginliğin azaltılması ve mevcut sorunlara çözüm bulmak için yürütülen istikşafi görüşmelerin devam etmesi, Kıbrıs müzakerelerinde Rum kesiminin masadan çekilmesinden dolayı yaşanan aksamanın giderilmesi ve Doğu Akdeniz'deki gaz ve petrol sondaj çalışmalarının tek taraflı değil, birlikte yapılmasını istediklerinin altını çizen Çavuşoğlu, şunları söyledi:
"Bu konularda da Yunanistan'a önemli rol düşüyor. Hem müzakerelerin tekrar başlaması ve hızlandırılması hem de gerginliğin azaltılması için gerekli adımların atılmasında Yunanistan ile çalışmayı arzu ediyoruz. Syriza partisinde de bu anlayışın olduğunu gördük. Hatta Aleksis Çipras 'aynı ideolojilerden değiliz ama sizin Türkiye için yaptıklarınızı takdirle izliyoruz. Dolayısıyla eğer seçilirsek Türkiye ile çalışmaya devam edeceğiz' demişti. Yunanistan ile AB ilişkilerinin bu bu seçimlerden nasıl etkileneceğini kestirmek mümkün değil ama Türkiye'nin AB ile müzakere sürecine şimdiye kadar tüm iktidarlar destek verdi, en azından karşı olmadıklarını her zaman söylediler. Yeni gelecek iktidarın da bu sürece destek vereceğine ve engel olmayacağına biz inanıyoruz."