Suriye'deki iç savaş yeniden uluslararası kamuoyunun gündeminde. ABD'nin Esad'ın gitmesi gerektiği yönündeki fikirlerinden vazgeçtiğine ilişkin iddialar soru işaretleri doğururken, Moskova'da Suriye yönetimi ile muhaliflerin 26 Ocak'ta katılacağı toplantı merakla bekleniyor. Aynı zamanda ABD ile İran'ın IŞİD'e karşı sahada diplomatik anlamda bir işbirliği için adım atması da sürecin dikkat çekici ayrıntıları arasında.
Peki ABD, Suriye konusunda İran ve Moskova ile bir uzlaşıya mı hazırlanıyor? Batı'da bir fikir değişikliğinden söz edilebilir mi? Vatan Gazetesi Dış Haberler Müdürü Uğur Koçbaş, "Ali Topuz'la Dünya Hali"nde yanıtladı.
"SURİYE'DE MUHALİFLER ARASINDA TAM BİR UZLAŞI YOK"
Geçtiğimiz yıl Cenevre Konferansı'nda yaşanan hezimeti ve görüşmelerin ne kadar sert geçtiğini anımsatan Koçbaş, "Moskova şimdi benzer bir girişim organize ediyor ama aktörler çok değişti. IŞİD bu kadar palazlanmamıştı, o zaman konferansa katılan Özgür Suriye Ordusu'ndan (ÖSO) ise neredeyse eser kalmadı. Şimdi ‘Suriyeli muhalifler' adı altında küçük küçük gruplardan bahsediyoruz. En büyük soru: Moskova'daki toplantıda o masaya kim oturacak? Suriye'de muhalifler arasında tam bir uzlaşma ve onları temsil edecek bir grup yok" dedi.
"ANKARA'NIN İSTEDİĞİ OLMUYOR"
ABD'nin IŞİD'i ani bir tehdit olarak algıladığını ifade eden Koçbaş, sözlerine şöyle devam etti: "Esad'ın şu anda ABD'ye ya da Batı dünyasına direkt olarak bir zararı yok. Esad'ın şu anda Batı için öncelik olması gibi bir şey sözkonusu değil. Buna ikinci kanıt da Obama'nın yaptığı konuşma. Obama, geçen sene Ulusun Birliği konuşmasında hedef gösterdiği Esad'dan hiç bahsetmedi. Hatta El Kaide'yi bile ağzına almadı. Tüm bunlar tek bir şeye işaret ediyor: Ankara'nın istediği olmuyor."
"YUNANİSTAN'DA SYRIZA AÇIK ARA ÖNDE"
Öte yandan Avrupa'nın gözü pazar günü sandık başına gidecek olan Yunanistan'da. SYRIZA'nın iktidara çok yakın göründüğü seçimleri Kathimerini Gazetesi'nden Nikolas Stelya, "Ali Topuz'la Dünya Hali"nde değerlendirdi.
Ülkede yapılan son anket verilerine göre SYRIZA'nın açık ara önde göründüğü belirten Stelya, "Bundan sonraki mesele parlamentonun kaç sandalyeli olacağı ve SYRIZA'nın yeni hükümeti tek başına kurup kuramayacağı… Şu anki verilere göre SYRIZA'nın kendi başına hükümet kurması zor. Büyük bir ihtimalle Potami ile yoluna devam edecek" yorumunu yaptı.