Yeni Kral Selman bin Abdulaziz'e başsağlığı dileyen Erdoğan, cenaze namazı için özel ayrılan protokol alanında yerini aldı.
Erdoğan, yeni kral Selman bin Abdulaziz ve kraliyet ailesinin bireyleriyle saf tutarak, önce ikindi namazını kıldı.
NAAŞI PRENSLER TAŞIDI
Abdullah bin Abdulaziz'in naaşı, Suudi prenslerin sırtında, tabuta konulmadan getirildi.
Abdulaziz'in naaşı, cenaze namazının ardından aile yakınlarının sırtında taşınarak defnedileceği Riyad'taki Ud Kabristanı'na götürüldü.
Geniş güvenlik önlemleri altında düzenlenen tören, canlı yayınlandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kral Abdullah bin Abdulaziz'in cenaze töreninin ardından, özel uçak ile saat 15.30'da Cibuti'ye gitti.
SİSİ KATILAMADI
Kral Abdullah'ın Müslüman Kardeşler'e karşı açıktan destek verdiği Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, İsviçre'deki kötü hava koşulları nedeniyle, Kral Abdullah'ın cenaze törenine katılamadı. Cenazede Mısır'ı Başbakan İbrahim Mehleb temsil etti.
Sisi, yaptığı yazılı açıklamada, "Kişisel taziyelerimi ve Mısır halkının üzüntülerini derin duygularımla Kral Abdullah bin Abdulaziz'in ailesine ve Suudi Arabistan halkına iletiyor, Allah'tan rahmet diliyorum" ifadesini kullandı.
Mısır'da Muhammed Mursi'nin iktidardan uzaklaştırıldığı 3 Temmuz askeri müdahalesine "Ülke karanlık bir tünelden çıkmıştır" ifadeleriyle destek veren Kral Abdullah, Kahire'deki yeni yönetime bölge ülkeleriyle ilişkilerinde de destek oldu. Abdullah ve beraberindeki Körfez ülkeleri, Müslüman Kardeşler'i destekleyen Katar'a tavır almış, gerginlik Doha yönetiminin Sisi ile ilişkileri yeniden tesis etmesiyle rafa kalkmıştı.
20 YILDIR TAHTTAYDI
Kral Abdullah, kardeşi Fahd bin Abdülaziz El Suud'un 1995'te kalp krizi ve felç geçirmesinin ardından fiilen ülkeyi yönetiyordu ancak resmen göreve gelmesi 1 Ağustos 2005'de gerçekleşti.
1924 yılında başkent Riyad'da dünyaya gelen Abdullah, Suudi Kraliyeti'nin kurucusu kabul edilen Abdulaziz'in 12'inci oğluydu.
Kral Abdullah, Abdulaziz Bilim ve Teknoloji Kenti Yüksek Komite Meclis Başkan Vekilliği, Yüksek Ekonomi Kurul Başkanlığı, Petrol ve Maden İşleri Yüksek Komite Başkan Vekilliği, Yarıtım Genel Kurul Başkanlığı gibi muhtelif görevlerde bulundu.
Kral Abdullah görevde bulunduğu sürede ülke yönetiminde bazı reformlara imza atmıştı.
Suudi Arabistan'da onun krallığı döneminde din polisinin bazı yetkileri kısıtlanmış, kadınlara da ülke yönetimindeki etkisi çok sınırlı olsa da, Şura Konseyi'nde temsil hakkı verilmişti.
Kral Abdullah ayrıca kadınlara bu yıl yapılacak yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı verileceğini söylemişti.
Amerikan Forbes Dergisi, 2010 yılında hazırladığı listede, Kral Abdullah'ın 18 milyar dolar serveti olduğunu ileri sürmüştü.