Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının açıkladığı son kararlar başta Rusya olmak üzere birçok ülkeyi sarstı. Daha önce Türkiye'ye yönelik kararları da gündem yaratan kuruluşların derecelendirme işlemlerini bilimsel olarak mı politik olarak mı gerçekleştirdikleri konusu yeniden tartışmaya açıldı.
"Ali Topuz'la Dünya Hali"ne konuk olan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim üyesi, SETA Vakfı uzmanı İstiklal Ortakaya kredi derecelendirme kuruluşlarının niteliğini ve Rusya hakkındaki son kararlarını değerlendirdi.
Kredi derecelendirme kuruluşlarının sübjektif kriterlerle objektif kriterleri nasıl harmanladığının meçhul olduğunu ifade eden Ortakaya, "Ayrıca kararları ve öngörüleri tartışmaya açık değil. 2008 ve 2011 tarihlerinde öngörüleri hiç tutmadı ama bu tartışılmadı. Rusya kararları da objektif verilere bakınca isabetli değil. Kararlar siyasi" dedi.
İstiklal Ortakaya, kararların siyasi olduğuna dair çıkarımını şöyle açıkladı: "Rusya'nın karşılaştığı Ukrayna krizi, yaptırımlar, petrol fiyatlarının düşmesi, Ruble'nin develüasyonu gibi nedenlerden dolayı Rusya'nın kredi notunu öncelikle Standart&Poors düşürmüştü, en son da Moody's düşürdü. Biz bu anlamda Rusya'nın ekonomik göstergelerine baktığımızda herhangi bir değişme, ciddi anlamda bir kriz görmesek de ciddi bir kriz varmış gibi bunun düşürülmesi, yatırımcıların bu yönde yönlendirilmesi, kararların siyasi olduğunu göstermekte."