Rus ve Japon yetkililer, Kuzey Kore'nin nükleer programını konuşmak için bir araya geliyor. Japonya Dışişleri Bakanlığı Asya Pasifik Bölümü Başkanı Junichi Ihara, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı İgor Morgulov'la görüşmek için Moskova'ya gelecek. 22-23 Ocak tarihlerinde devam edecek görüşmelerde, Kuzey Kore'nin nükleer programı ve ülkeyle ilgili diğer sorunlar ele alınacak.
Ria Novosti'ye Japonya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Görüşme sırasında Kuzey Kore'yle ilgili yaşanan bir dizi sorun konuşulacak. Belirli gündem maddeleri yok. Taraflar var olan tüm sorunları ele alacaklar" dendi.
KRİZ NASIL BAŞLADI?
Kuzey Kore daha önce 2006, 2009 ve 2013 yıllarında nükleer denemeler gerçekleştirmişti. Ülkenin yeraltı nükleer denemeleri uluslararası toplumdan tepki görürken, Pyongyang 2009 yılında Rusya, ABD, Çin, Japonya ve Güney Kore'nin de katıldığı 6'lı nükleer görüşmelerden geri çekildi.
Kuzey Kore'nin nükleer denemeleri, ülkeye BM yaptırımları uygulanmasına neden oldu. BM Güvenlik Konseyi, Pyongyang yönetiminin nükleer programına karşılık bir dizi karar kabul etti. 1718 ve 1874 sayılı kararlar, Kuzey Kore'ye yaptırım uygulanmasının yanı sıra ülkenin nükleer denemelerine ve balistik füze testlerine de son vermesini öngörüyor.
Japon parlamento sözcüsü Yoshihide Suga önceki hafta yaptığı bir açıklamada Tokyo'nun 6'lı görüşmeleri yeniden başlatmak için ABD ve Güney Kore'li yetkililerle görüşme hazırlığında olduğunu söylemişti. Japon basını, ABD ve Güney Kore'li yetkililerle yapılacak görüşmenin 28 Ocak'ta gerçekleşeceğini yazmıştı.
Tokyo, Kuzey Kore'den aynı zamanda kaçırılan ve ülkede zorla alıkonulan Japon vatandaşlarının serbest bırakılmasını istiyor. Tokyo 2000'li yılların başında Kuzey Kore gizli servisi tarafından 1980'li yıllarda kaçırıldığı belirtilen 17 Japon vatandaşını ülkeye geri döndürebilmişti.