Görüşmeler genel anlamda sakin geçerken, muhalefet partilerinin sözcüleri, Meclis kürsüsünden AK Partililere zaman zaman hadisler de okuyarak 4 eski bakanın Yüce Divan'da yargılanmaları yönünde oy kullanmaları çağrısı yaptı. Yapılan gizli oylamada ise AK Partililerin oyları ile 4 eski bakanın Yüce Divan'a sevki için gerekli olan 276 oya ulaşılamadı. Böylece 4 eski bakanın Yüce Divan'da yargılanmalarının önü en azından bu dönem için kapanmış oldu.
MUHALEFET, "AK PARTİ FİRESİNİ" HESAPLADI
Muhalefet partileri tarafından yapılan oylama analizine göre; AK Parti'den Zafer Çağlayan'ın oylamasında toplam fire 38, Muammer Güler oylamasında 43, Egemen Bağış oylamasında 48, Erdoğan Bayraktar oylamasında 14 oldu. Muhalefet milletvekillerinin tümünün Yüce Divan'a ‘evet' oyu kullandığı varsayımı ile yapılan aynı analizde, AK Parti'den Çağlayan oylamasında 27, Güler oylamasında 29, Bağış oylamasında 31, Bayraktan oylamasında da 6 vekilin de ‘evet oyu' verdiği öne sürüldü.
Oylama tutanaklarına göre de, AK Parti'den Sait Açba, Orhan Atalay, Faruk Septioğlu, Beşir Atalay, Muzaffer Baştopçu, Cem Zorlu, Zafer Çağlayan olmak üzere 7 milletvekili yönetimin bilgisi dahilinde dört oylamaya da katılmadı. AK Parti'den Vedat Demiröz ise Çağlayan dışındaki oylamalara katılırken, Tülay Babuşçu, Güler için, Ali Erçoşkun da Bayraktar için yapılan oylamada yer almadı.
MUHALEFETTEN KATILMAYANLAR
Muhalefetten ise Çağlayan için yapılan oylamaya, Emine Ülker Tarhan (Anadolu Partisi), Hüsamettin Zenderlioğlu (HDP), Emine Ayna (DBP), Leyla Zana (Bağımsız), Enver Erdem (MHP), Muammet Çetin (Bağımsız), Tolga Çandar (CHP), Aysel Tuğluk (Bağımsız) katılmadı. Güler için yapılan oylamada, Tarhan, Zenderlioğlu, Ayna, Zana, Erdem, Akkiraz, Çetin, İdris Bal (DGP), Çandar, İdris Naim Şahin (Milad Partisi), Tuğluk bulunmadı. Bağış için yapılan oylamada Tarhan, Zenderlioğlu, Ayna, Zana, Erdem, Akkiraz, Çetin, Bal ve Tuğluk; Bayraktar oylamasına da, Tarhan, Zenderlioğlu, Ayna, Zana, Erdem, Akkiraz, Çetin, Bal, Şahin ve Tuğluk gelmedi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'den ise ilginç bir iddia geldi. Hamzaçebi, eski bakan Egemen Bağış hakkında yapılan oylamanın usulsüz yapıldığını idda ederek, tekrarlanması gerektiğini savundu. Hamzaçebi, "Sonuçları itibari ile Bağış'ın Yüce Divan'a sevk edilmesi ya da edilmemesi konusunda bir karar çıkmamıştır. Anayasa'nın 96. Maddesi gayet açıktır. TBMM'de yapılacak oylamalarda karar Genel Kurul'a katılanların salt çoğunluğu ile alınır. 517 milletvekili katılmıştır. Yüce Divan'a sevk edilmemesi yönünde kullanılan oy oranı 255'tir. Yüce Divan'a sevk edilmemesi için en az 259 red oyu çıkmalıydı. Dolayısıyla; 517 milletvekilinin en az 259 milletvekilinin red oyu kullanması gerekiyordu. Egemen Bağış ile ile ilgili bir karar alınmamıştır. Kamuoyu bu usulsüz oylama ile kandırılmaya çılışılmıştır" dedi.
CHP'nin Egemen Bağış'ın oylamasıyla ilgili Meclis'te bir sonuç alamazlarsa, Anayasa Mahkemesi'ne iptal için başvuru yapabileceği de belirtildi.
AK PARTİ'DE RAHATSIZLIK YARATTI
AK Parti'de ise ‘fireler' rahatsızlık yarattı. AK Parti yönetimi firelerle ilgili resmi açıklamalarda ‘demokrasinin gereği' dese de kulislerde, böyle yorumlanmadı. AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın, firelerin beklenin üzerinde çıktığını, bunun kabul edilemez olduğunu belirterek, "İçimizdeki hainlerdir bunlar. Bu bir vicdan muhasebesi değil, Recep Tayyip Erdoğan'a operasyondur. İçimizdeki ihanet şebekesi Erdoğan'a operasyon yapmıştır. Amaçlarına ulaşamadılar ama bir siyasi operasyona kalkıştılar" demesi de parti içindeki rahatsızlığın göstergesi olarak ifade edildi. AK Parti yönetimi bugün bir toplantı yaparak oylama sonuçlarını değerlendirdi. AK Parti'deki firelerin büyük bölümünün parti tüzüğündeki üç dönem kriteri nedeniyle 7 Haziran seçimlerinde aday olmayacak isimlerden olduğu da, kulislerde dile getirilen iddialar arasında yer aldı.
İŞTE OYLAMA TABLOSU: