2015'te dünya piyasalarının gözü faiz artırımına gitme olasılığı olan Fed'de. Fed'in alacağı karar, Türkiye ekonomisi açısından kritik öneme sahip. Peki, aynı zamanda yeni yılda seçimlere hazırlanan Türkiye, Fed'in faiz artırımına gitme olasılığından ne kadar etkilenir? Büyüme, işsizlik ve cari açık gibi sorunlu noktalarda Türkiye'yi bekleyen ihtimaller neler? Enflasyon ve işsizlik hedefi tutturulabilir mi?
"Barbaros Devecioğlu ile Üç Soru İki Bakış"a konuk olan ekonomist Arda Tunca ve ekonomist- yazar Uğur Gürses, 2015 yılının Türkiye ekonomisi için nasıl geçeceğini ele aldı.
"2015 BAŞLANGICI TÜRKİYE AÇISINDAN ZOR GÖRÜNÜYOR"
2014 yılının 2015'e istinaden çok önemli mesajlar verdiğini belirten Arda Tunca, "Petrol fiyatlarının 60 dolar civarında dengelendiği bir dünya, Fed'in faiz artırımının —en son açıklamalarına göre en az nisandan sonra- gerçekleşeceği düşünülen bir dünya ve Türkiye'nin de artık bir seçim havasına girdiği bir yıl… Dolayısıyla, burada Türkiye açısından zor bir 2015 başlangıcı görünüyor. Umarız ki siyasi atmosfer geçen yıl olduğu gibi çok dalgalı geçmez çünkü bu Türkiye açısından büyümeden fedakarlık etmek anlamına gelecektir. 2015 yılı içinde Türkiye zaten uluslararası sermayenin ABD'ye yönelmesiyle birlikte, Fed'in faiz artırımı bu çok güçlü olacak ve sert bir dalga yaratacak. Ama bu en fazla 0,25 gibi bir artışla gerçekleşecek. Fed'in kendi içinde yaptığı yorumlarda 2015 sonunda faizin geleceği nokta için yüzde 1'in üzerini ifade ediyor. Ama ben böyle bir şey görmüyorum. Bu çok rahat olamayacak. Hükümetler buna çok izin vermeyecek gibi geliyor bana" dedi.
"EKONOMİK KOŞULLAR DALGALI OLACAK"
"Türkiye'nin 2015'e ekonomi politikası açısından hazırlıklı olmadığını ifade eden Uğur Gürses ise şunları söyledi: "Bugüne kadar gelen makro politikalar bir zayıflık içeriyordu. Dolayısıyla biz 2015'te dış dünyadan gelen etkiler açısından muhtemelen daha zorlu bir süreç göreceğiz. İkincisi de Türkiye uzun süredir yapması gereken reformları ertelediği ve hala ciddi bir reform ajandası olmadığı için, bazı şeyleri yoluna koyma niyeti var ama bunların içi dolu değil ve bunlara reform programı demek çok doğru değil, böyle bir eksiklikle giriyoruz. Ama bu koşulların daha dalgalı olacağı çok açık. ABD'de faizler yükseliyor, Avrupa daha deflasyon sınırını zorluyor ve ne yapacağını bilemez bir havada. Genel fotoğrafa baktığımızda Türkiye hazırlıksız. Geçmişte Türkiye ihracat pazarlarını iyi bir politikayla, komşularıyla vizeleri kaldırarak biraz yaymaya çalışmıştı ama şimdi bütün o komşularıyla ‘papaz' durumuna düştü. İhracat yolları tıkandı ve bizim kavgalı olmadığımız başka bir Arap ya da Ortadoğu ülkesine mal yollayacağımız lojistik yollarımız tıkalı. Dolayısıyla 2015, geride bıraktığımız yıllara göre daha çetrefilli ve zorlu bir dönem gibi görünüyor."