Yemen İletişim Bakanı Nadiye Sakkaf, Başkanlık Sarayı'nın yönetimi yıkmak isteyen silahlı milislerin saldırısı altında olduğunu açıkladı.
Husilerin Başkanlık Sarayı'nı kuşatmalarının ardından Yemen hükümeti, siyasi grupları Salı günü olağanüstü toplantıya çağırmıştı. Devlet Başkanı Abdu Rabbu Mansur Hadi'nin başkanlığında yapılan toplantı devam ediyor. Toplantıda siyasi gruplar, ülkede yaşanan krizden çıkış yollarını tartışıyor.
Yemen Hükümet Sözcüsü Racih Badi, toplantıyla ilgili henüz net bir bilgi gelmediğini söyledi.
Husiler Hareketinin Lideri Abdulmelik Husi, hareketinin ‘hırsının sınırı olmadığını' ifade etti. Husi, "tüm seçenekler önümüzde açık. Ülkedeki durumu düzeltmek için ufkumuzun limiti yok" dedi. Husi, Başkanlık Sarayına düzenlenen baskıyı değerlendirmek amacıyla yaptığı görüntülü konuşmada, bir sonra ki adımın ‘Barış ve Siyasi Katılım Anlaşmasının' yürürlüğe girmesini sağlamak olacağını dile getirdi.
BM'DEN 'MEŞRU YÖNETİM' ÇAĞRISI
Birleşmiş Milletler (BM) Genel sekreteri Ban ki-Mon, Yemen'de tüm tarafları çatışmaları durdurmaya, 'meşru yönetimi' geri kazandırmaya çağırdı. BM Güvenlik Konseyi'nin Yemen krizi ile ilgili özel toplantısı hakkında konuşan Ban, ülkede gerçekleşen şiddet olaylarından 'son derece endişeli' olduklarını dile getirdi.
Yemen'de Pazartesi günü Husilerle Devlet Başkanlığı Sarayı Muhafızları arasındaki çatışmalarda 9 kişi ölmüş, 67 kişi de yaralanmıştı. Devlet başkanı Hadi, Başbakan Bahhah ve Husi danışmanıyla bir toplantı yapmış ve ardından çatışmaları durdurmak amacıyla bir komisyon kurulduğu açıklanmıştı. Hükümet Sözcüsü Racih Badi, ateşkesin devreye girmesi ardından Husilerin Başbakan Halit Bahhah'ın konut olarak da kullandığı Başbakanlık binasını kuşattığını ifade etti.
ŞİDDETİN ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR
Yemen'de eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih'in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor. Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen güvenlik güçleriyle çatışıyor. Kuzeyde ise Şii Husiler ile Sünni aşiretler ve ordu arasında sık sık çatışma yaşanıyor.
El Kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor, bu nedenle de ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında ciddi sorunlar yaşanıyor. Yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı 10 milyona yaklaşmış durumda.