Önerinin kabul edilmesinin ardından CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan'ın çiftçilerin zararların karşılanmasına ilişkin yasa teklifinin doğrudan gündeme alınması önerisi görüşüldü. Tezcan, konuşmasında, Genel Kurul'da Soruşturma Komisyonu raporunun ele alınacağını hatırlatarak, "Bugün yapacağımız oylamada Yüce Divan yolunu açmazsak muktedirlerin suç işleme imtiyazını kabul etmiş oluruz. Bugün Yüce Divan yolunu kapatırsak Siyasi etik Yasası'nı görüşme ehliyetini de kaybetmiş oluruz" dedi.
Tezcan'ın önerisi kabul edilmedi.
Öte yandan, hakkındaki Soruşturma Komisyonu Raporu görüşülen eski İçişleri Bakanı Muammer Güler de Genel Kurul'a geldi.
Eski bakanlar hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu'nun raporunda "Yeterli şüphe oluşturan delil bulunmadığından Yüce Divan'a sevk edilmemelerine karar verildiği" belirtilmişti.
BAYRAKTAR: KONUŞMAK İSTEMİŞTİM AMA KONUŞMAYACAĞIM
Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Genel Kurul'a gelişinde, "Gazetecilerin konuşmayacak mısınız?" sorusuna, "Konuşmayacağım. Niye konuşmayacağım? Benim yakın dostlarım ve arkadaşlarım konuşmamanın daha hayırlı olacağını bana söylediler. Arkadaşlarımın bu temennisine uymak durumundayım" yanıtını verdi.
BAKANLAR KÜRSÜYE ÇIKMADI
Haklarında Yüce Divan oylaması yapılacak olan dört eski bakandan TBMM Genel Kurulu'nda bulunan eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski AB Bakanı Egemen Bağış ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar konuşma yapmadılar.
Meclis Soruşturma Komisyonu raporu üzerinde siyasi parti grupları adına yapılan konuşmaların tamamlanmasından sonra TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı eski bakanların konuşma yapıp yapmamaları konusunda eski bakanların isimlerini okudu.
Bahçekapılı'nın, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın notu olduğunu belirtmesine muhalefet partili milletvekilleri tepki göstererek, "Böyle bir usul var mı?" dedi.
Bahçekapılı, Çağlayan'ın annesinin vefatı dolayısıyla Genel Kurul'a katılamadığını ifade ederek, annesi Perihan Çağlayan'a rahmet diledi.
Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, yerinden söz isteyerek, "Soruşturma Komisyonuna verdiğim sözlü ve yazılı ifademe ilave edecek bir şey yok. Takdir Yüce Meclisin" dedi.
Eski AB Bakanı Egemen Bağış da yerinden söz alarak, "Hakkımızdaki iftiralarla ilgili gerek başsavcılık gerek komisyon gerekli kararları vermiştir. Komisyon kararına saygı duyuyorum. Takdir Yüce Meclisin" diye konuştu. Bu sırada bazı CHP'li milletvekilleri Bağış'a "Kürsüye gel" diye seslendi.
Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise konuşma yapmadı ve yerinden "Teşekkür ederim" dedi.
OYLAMA BAŞLADI
Soruşturma Komisyonu raporunun görüşülmesinin tamamlanmasının ardından önergelere geçildi.
4 eski bakanın her biri için verilmiş 50'den fazla önerge bulunuyor. Tek tek okunması gereken önergelerle ilgili, her bir grubun verdiği önergelerin tek olarak okunması yönünde karar alındı. Okunacak 4 önergenin her biri yaklaşık 15 dakika sürdü.
Önergelerin okunmasının ardından oylama başladı. İlk olarak Zafer Çağlayan'ın Yüce Divan'a sevkiyle ilgili gizli oylama yapılıyor.
"YARGISAL FAALİYET DEĞİL, SİYASİ GİRİŞİM"
Görüşmelerde ilk söz alan Komisyon Başkanvekili ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, iddialarla ilgili yeterli delil bulunmadığından Yüce Divan'a sevketmeme kararı verildiğini belirterek şunları ifade etti:
"Kimse bunların, ceza hukukunun amacı olan maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için yapıldığını söyleyemez. Bir soruşturmada bu kadar hukuka aykırı delil bir araya geliyorsa, Anayasa ve ceza hukukunun evrensel kuralları çiğneniyorsa, burada yargısal faaliyet değil, siyasi girişim vardır."
"RUS POLİSİ, PARALELCİ Mİ?"
CHP adına söz alan İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, "İstanbul'dan Moskova'ya giden bir uçakta 3'ü Azerbaycan, 1'i İran yurttaşı 4 kişinin bavul ve sırt çantalarında 14,5 milyon dolar, 4 milyon Euro ele geçiriyor, Rus makamları ve konuyla ilgili soruşturma başlatıyor. Rus makamları Interpol aracılığıyla bizim polisi uyarıyor, Emniyeti uyarıyor. Rusya polisi paralelci mi, Putin paralelci mi, sizi mi devirmek istiyor?" dedi.
YÜCE DİVAN MATEMATİĞİ
TBMM'de "Yüce Divan" kararı çıkması için 276 milletvekilinin oyu gerekiyor. Bunun sağlanabilmesi, AK Parti'nin 53 fire vermesi ile gerçekleşebilir.
Nitelikli çoğunluğun yakalanmaması durumunda, kabul oyları fazla olsa bile, Yüce Divan'a sevk gerçekleşmeyecek.