Eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu raporu Meclis Genel Kurulu'nda bugün görüşülecek. AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, dört eski Bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu raporunun salı günü TBMM Genel Kurulu'nda görüşüleceğini söyledi.
Görüşme sonrası, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında bakanlar hakkında gündeme gelen iddialarla ilgili Meclis Genel Kurulu'nda Yüce Divan oylaması yapılacak. Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeler 15.00'te başlayacak. AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın "Dört eski bakan konuşacak mı?" sorusuna "Konuşup konuşmayacakları ve konuşurlarsa ne kadar süreyi kullanacakları kendilerinin takdiri…" karşılığını verdi.
Aydın, Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan'ın annesinin vefat ettiğini söyledi. Çağlayan'ın annesinin vefatı nedeniyle görüşmelere katılmayabileceği belirtiliyor. Görüşmelerde kimlerin konuşacağının belli olmadığını belirten Aydın ayrıntıları, Genel Kurul öncesinde yapılacak Danışma Kurulu'nda belirleyeceklerini söyledi.
Aydın'ın verdiği bilgiye göre Genel Kurul'da Rapor üzerinde Komisyon adına Başkan Hakkı Köylü veya onun görevlendireceği bir milletvekili 20, altı milletvekili de 10'ar dakika konuşacak. Eski bakanların, süre sınırlaması olmaksızın konuşma hakkı bulunuyor.
Görüşmelerde, CHP ve MHP'nin Meclis Başkanlığı'na verdiği "Bakanların Yüce Divan'a sevki" yönündeki önergeler de gerekçeleriyle birlikte okunacak. Bunun ardından her bakan için ayrı ayrı gizli oylama yapılacak.
Aydın, görüşmelerin yaklaşık sekiz saat süreceğini tahmin ettiklerini söyledi.
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU LONDRA'DA
Yüce Divan görüşmeleri ve oylamasına, Başbakan Ahmet Davutoğlu yurtdışında olduğu için katılmayacak. Davutoğlu, dün Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası resmi zirayet için Londra'ya gitti. Londra'dan da, Davos toplantıları için İsviçre'ye geçecek.
KOMİSYON 'HAYIR' DEMİŞTİ
Meclis Soruşturma Komisyonu'nda 5 Ocak'ta yapılan oylamada 5 muhalefet milletvekilinin oyuna karşılık AK Partili 9 milletvekilinin oyuyla "Yüce Divan'a göndermeme" kararı alınmıştı. Raporda rüşvet iddialarıyla ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın takipsizlik kararı verdiği hatırlatılarak soruşturma kapsamında elde edilen dinleme kayıtlarının usulsüz ve hukuka aykırı olduğu ifade edilmişti:
"Bakanlara atfedilen suçlardan özellikle yolsuzluk olarak belirtilen rüşvet suçunun işlenebilmesi çin taraflar arasında belirli bir işin yapılması veya yapılmaması konusunda bir anlaşma yapılmış olması gerekir. Keza yapılacak işin de ilgili bakanın görev alanında olması esastır. Yapılan soruşturmada her 4 bakana isnat edilen fiillerin her biri ayrı ayrı değerlendirildiğinde bu fiillerde hukuka aykırı bir durum görülmemiştir. Dolayısıyla rüşvet vermeyi ve almayı gerektirecek bir husus görülmemekle birlikte bir an için bunların hepsini bir tarafa koyduğumuz takdirde dahi rüşvet olarak bir para alışverişinin yapıldığı hususunda dava açmayı gerektirecek kadar yeterli şüphe oluşmamıştır."
CHP BAKANLAR HAKKINDA ÖNERGE VERECEK
Meclis Soruşturma Komisyonu'nda Yüce Divan'a göndermeme kararı alındığı için muhalefet Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmede Yüce Divan'a sevk yönünde önerge verecek. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök dört bakan hakkında ayrı ayrı önerge hazırladıklarını ve bunları görüşme sırasında Meclis Başkanlığı'na vereceklerini söyledi. Bu önergeler Genel Kurul'da ayrı ayrı oylanacak yani her bakan için ayrı bir oylama yapılacak ve bu oylamalar gizli olacak.
YÜCE DİVAN KARARI İÇİN 276 OY GEREKİYOR
Muhalefetin vereceği önergenin kabul edilmesi ve Yüce Divan kararı alınması için Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun sağlanması gerekiyor. Yani en az 276 milletvekilinin oyuna ihtiyaç var. Bağımsız milletvekilleri eklendiğinde ve hiç fire verilmediği varsayıldığında muhalefet milletvekillerinin toplam sayısı 223'e ulaşıyor. Yani Yüce Divan'a gönderip göndermeme kararında AK Parti milletvekillerinin oyu belirleyici olacak.