Kiev'in 13 Kasım tarihli Minsk mutabakatının uygulanması için yaptığı öneriye Moskova'dan tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kiev yönetiminin Moskova'ya yaptığı önerinin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko'ya sunduğu teklif ile birçok açıdan aynı olduğu vurgulandı.
Kiev yönetimine dış politika çıkarları uğruna Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaları azaltmaya yönelik çalışmalardan vazgeçmeme çağrısı yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı, açıklamada, "Eğer Kiev, Minsk mutabakatı çerçevesinde ağır silahların çatışma bölgesinden tahliyesi için milislerle işbirliği yapmaya hazırsa, bir an önce uygulamaya koyulması gerekiyor" ifadelerine yer verdi.
Bakanlık, Kiev ve Donbasslı tarafların ağır silahları çatışma bölgesinden tahliye etmesinin öncelikli konu olduğunu belirterek, bu sayede bölgedeki güvenin artacağının altını çizdi.
KİEV'DEN MOSKOVA'YA ÖNERİ
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 13 Kasım'da Minsk'te uzlaşılan hususların uygulanması için bir takvim planı imzalanmasını öneren Kiev, 19 Ocak itibarıyla ateşkes sağlanmasından yana olduklarını belirtti. Twitter hesabından açıklama yapan Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin de, ateşkes sağlanması ve Minsk mutabakatlarındaki maddelerin tamamen uygulanması için Rusya ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirtti.
We are ready to work with Russia to ensure ceasefire and full implementation of the provisions of Minsk agreements in their entirety.
— Pavlo Klimkin (@PavloKlimkin) 19 Ocak 2015
13 Kasım'da varılan anlaşma üç etaptan oluşuyor. Buna göre, anlaşmada öncelikle Donbass'ta ateşkes sağlanması, ardından ağır silahların çatışma bölgesinden tahliye edilmesi ve son olarak çatışmada yer alan tarafların Minsk mutabakatı çerçevesinde geri çekilmesi öngörülüyor.
Moskova yönetimi, Ukrayna'daki çatışmanın tarafı olmadığını açıklamış ve çatışan taraflara nüfuz etmesi için uluslararası toplumun devreye girmesini istemişti.
BM: ÇATIŞMALAR ENDİŞE VERİCİ
Ukrayna'daki tüm taraflara Minsk mutabakatlarını uygulama çağrısı da yapan Ban Ki Mun, ilk adım olarak çatışmaların en kısa sürede sona ermesi gerektiğini vurguladı.
AGİT: DONBASS'TA ŞİDDET SARMALI DEVAM EDEMEZ
Taraflara şiddeti durdurma ve müzakere masasına oturma çağrısı yapan Daçiç, Minsk mutabakatlarının uygulanması için Kiev ve Donbass'ı AGİT ile işbirliği yapmaya davet etti.
Daçiç, anlaşmazlıkların savaş meydanı yerine Ukrayna Temas Grubu çerçevesinde çözülmesi gerektiğini belirterek, "Şiddet sarmalı devam edemez. Askeri faaliyetlerin daha fazla artmasına izin verilemez" ifadelerini kullandı.
DONETSK'TEN AGİT'E DAHA AKTİF ÇALIŞMA ÇAĞRISI
Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin Minsk Yetkili Temsilcisi Denis Puşilin, AGİT'in Donbass'ta daha aktif çalışma yürütmesi gerektiğini söyledi.
AGİT yetkililerinin Donbass'ta daha fazla bölgeye ulaşmasını istediklerini ifade eden Puşilin, yetkililerin olay mahallerine daha kapsamlı bir ekiple gelerek yıkıntıların ve hayatını kaybeden kişilerin durumunu daha iyi şekilde izlemesi gerektiğini vurguladı.