Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir, 2010'daki Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) kopya çekildiğine ilişkin yürütülen soruşturmaya dair, "Bu konuda savcılıktan bize gelen her türlü talebi, kamuoyundan bize gelen her türlü uyarıyı ve ihbarı son derece ciddi, titiz olarak ele alıyoruz" dedi. Demir, 2012'deki Adli Yargı sınavında da toplu kopya çekildiğini düşündüklerini ancak o dönemde yargının iptal kararını durdurduğunu hatırlatarak, sınavın iptalini yeniden gündeme getirdiklerini ve suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.
İncelemelerin sadece 2010 öncesiyle sınırlı kalmayacağını söyleyen Demir, "2010 sonrasındaki sınavlarımıza da yeniden kritik bir gözle bakacağız. Hak ve adaleti zedeleyen her türlü unsuru ortadan kaldırmak adına incelemelerimizi yapacağız" dedi.
2010 KPSS'de kopya çekildiği gerekçesiyle eğitim bilimleri sınavı iptal edilmiş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuya ilişkin soruşturma başlatmıştı.
"O GÜNKÜ YARGI İPTAL KARARIMIZI DURDURDU"
2012'deki Adli Yargı sınavında bir olağan dışılık tespit ettiklerini ve sınavı ÖSYM'nin geçersiz ilan ettiğini hatırlatan Demir, "Fakat maalesef o günkü yargı bizim iptal kararımızı durdurdu" dedi. Sınavda "olağan dışı bir durum söz konusu" olduğunu söyleyen Demir, 50-60 adayın aldığı notlarda tutarsızlıklar tespit ettiklerini belirtti. Bu adayların haksız kazanç sağladıklarını söyleyen Demir, "Ancak biz Türkiye'nin son yaşadığı paralel yapıyla mücadele ortamında, ki biz buna bütün desteği vermek durumundayız, sınavın iptali konusunu yeniden gündeme getirdik ve yeniden suç duyurusunda bulunduk" dedi.
"Olağan dışı bir kazanım, olağan dışı bir sınav sonucu varsa incelenmesi gerekir" diyen Demir, "Bunu şu anda gündeme getiriyoruz. Bazen bu belki yeniden sınava davet etme şeklinde olacak. Yasa buna müsaade etmektedir. Bazen de bunlar hakkında suç duyurusunda bulunma olacaktır ve yasal takibi yapmak durumunda olacağız ve yapacağız" diye konuştu.
"ÖSYM'DE VERİ KAYBOLMAZ"
Söz konusu sınavın 2010 Temmuz ayında yapıldığını ve sonuçların Ağustos'ta açıklandığını hatırlatan Demir, göreve geldiği Eylül 2010'dan itibaren sınav güvenliğinde ciddi aşamalar kaydedildiğini söyledi.
Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na her türlü konuda destek verdiklerini söyleyen Demir, 2010'da KPSS'deki bazı belgelerin imha edildiği iddialarına ise "ÖSYM'de sınavı değerlendirmeye yönelik hiçbir veri asla kaybolmaz" yanıtını verdi.
41 YILLIK ARŞİV ELEKTRONİK ORTAMDA
Son dört yılda ÖSYM'nin 1974'ten bugüne 41 yıllık arşivinin elektronik ortama taşındığını belirten Demir, bu sayede tüm adayların T.C. kimlik numaralarıyla bilgilerine erişebileceğini hatırlattı. Ancak yasal saklama süresi dolan sınav evrakını devlet arşivlerinin bilgisinde imha ettiklerini anlatan Demir, imha edildiği iddia edilen evraklar hakkında şunları söyledi:
"2010 KPSS'deki iptal edilen kısımdaki soru kitapçıkları, savcılığa verilenlerin dışında. Çünkü o sınava giren 300 bin aday vardı, savcının takip ettiği 8-10 bin aday söz konuydu, onların dışındakilerine izin istedik ve imha ettik. Tartışma konusu olan adayların soru kitapçıklarının da bir yerlerde muhafaza edildiğine inanıyorum."