Kırım, Rusya’ya bağlandıktan sonra Kırım Tatarlarının durumunda neler değişti mi? Kırım Tatarları, Rus toplumuna entegre sürecinde zorluk çekiyorlar mı?
Sputnik Haber Ajansı muhabiri Amur Gadjiev’e konuşan Kırım Tatar Dernekleri Federasyonu Başkanı Ünver Sel konuyla ilgili şunları söyledi:
"Kırım Rusya’ya bağlandıktan sonra geçmiş dönemle bu dönem arasında Kırım Tatarları açısından negatif bir şey yok. Tam tersi, pozitif bir ilerleme var. Ukrayna döneminde Kırım Tatarları Kırım’daki yetkililer tarafından direkt olarak muhatap olarak kabul edilmiyordu. Kırım Tatarları içerisinde sadece belli insanlar söz sahibi durumdaydı. Çeşitli ülkelerde Kırım Tatarları zor durumda diye bir propaganda yapılıyor. Ama ben böyle bir şey görmedim. Dahası, Kırım Tatarcası resmi bir dil oldu. Kırım Tatarlarına göre, gerek Moskova’dan, gerek buradaki yönetim tarafından iyileştirmeye yönelik açıklamalar var. Kırım’daki gelişmeleri son derece olumlu olarak görüyorum.
"BÜYÜK İMKAN ELDE ETTİLER"
Kırım Tatarları sürgünden sonra, yeni Ukrayna Cumhuriyeti’nin kurulduğu yıldan itibaren Kırım’ın Rusya Federasyonu’na katılma sürecine kadar geçen dönemde Ukrayna’ya entegre olmamıştı. Yani, Ukrayna’da Kırım Tatarlarına ilişkin bir entegrasyon çalışmasına girilmemişti. Ama Rusya Federasyonu’nun hemen bu referandum arkasından çıkarmış olduğu Kırım Tatarlarına yönelik rehabilitasyon kararıyla Kırım Tatarları, Rusya Federasyonu’na entegre olma yönünde büyük bir imkan elde etmiş oldular. Şu anda da bu imkanı kullanmanın heyecanı içerisindeler."
Kırım’da bilindiği gibi 260 bine yakın Kırım Tatarı yaşıyor. Kırım, Rusya’ya bağlandıktan sonra Kırım Tatarlarının neredeyse yüzde 100’ü Rusya Federasyonu pasaportunu taşıyor. Kırım Tatarları geniş ölçüde devlet kurum ve kuruluşlarında temsil ediliyor.