Financial Times, sorunlar karşısında Federal Şansölye'nin “daha riskli kararlar” alması gerektiğini belirtiyor. Sorunları kademeli olarak çözmeye alışık olan Merkel'in bu yaklaşımı ise gazeteye göre “muhtemelen kendini tüketti.”
Makalede, “Avrupa Birliği, öyle bir gelişim noktasına vardı ki Başbakanın kademeli yaklaşımı Euro Bölgesi’ni çıkmaza sürüklüyor” ifadesine yer verildi.
Gazete, Merkel’in beş yıl boyunca sıkı ekonomi tedbirlerle Euro Bölgesi’ni krizden çıkarmaya çalıştığını hatırlattı. Ancak Avrupa ekonomik çöküşü önlese de bölgedeki işsizliği devre dışı bırakabilecek ekonomik büyümenin bir türlü başlamadığı kaydedildi.
Financial Times, Almanya’nın içinde Merkel’e olan desteğin, üçüncü başbakanlık dönemi için seçildiği 2013 yılı düzeyde kaldığını vurguladı. Ancak Almanya için uygun sıkı ekonomi politikasının Euro Bölgesi’nin diğer ülkelerindeki popülist partileri rahatsız ettiği belirtildi.
İspanya’da Podemos partisini, Fransa’da Marine Le Pen ile Ulusal Cephe’sini hesaba katmak zorunda olduğunun altını çizen gazete, Angela Merkel’in kredi politikasını yumuşatma kararını alması durumunda bunu sıkı ekonomiye alışık Almanlara anlatmak zorunda kalacağı yorumunda bulundu.
Merkel, son 10 yılda, büyük bir “kriz yöneticisi” olduğunu kanıtladı ancak Financial Times’a göre mevcut krizin ölçeği dikkate alınırsa bu yıl sadece bir “yönetici” olmak yetmeyebilir.