Kremlin'den yapılan açıklamada Putin'in, Ukrayna krizinde siyasi çözüm sağlanması için ülkenin doğusunda ateşkesin devamlılık kazanması ve çatışmalar nedeniyle zor günler geçiren bölgelerin ekonomik anlamda kalkındırılmasının öncelikler arasında yer alması gerektiği üzerinde durduğu söylendi.
Putin ayrıca, siyasi çözüm için Kiev yönetimi ve Doğu Ukraynalı temsilcilerin, doğrudan görüşmeler gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi.
Açıklamaya göre Putin'le Merkel, Ukrayna'daki krizin barışçıl ve siyasal çözümü için sürece katkı sunmayı sürdüreceklerini; bu bağlamda, 'Normandiya formatı' olarak adlandırılan görüşmelere de devam etmek istediklerini belirttiler.
NORMANDİYA FORMATI
'Normandiya formatı' olarak tanımlanan görüşmeler Rusya, Almanya, Fransa ve Ukraynalı liderleri buluşturuyor. Krize siyasi çözüm bulma amacıyla gerçekleştirilen görüşmelere bu adın verilmesinin nedeni, dört lideri bir araya getiren ilk toplantının Normandiya'da yapılmış olması.
Ukrayna görüşmelerine Normandiya formatında devam edilmesini Ukrayna Cumhurbaşkanı Pyotr Poroşenko önermişti.
Normandiya formantındaki bir sonraki görüşmenin 15 Ocak'ta gerçekleştirilmesi bekleniyor. Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna liderlerini buluşturacak görüşmeler öncesinde ülkelerin dışişleri bakanlarının 12 Ocak'ta Berlin'de bir araya gelmesi kararlaştırıldı. Ancak Alman hükumet sözcüsü Steffen Seibert, Normandiya formatındaki liderler görüşmesinin gerçekleşebilmesi için, Berlin'in bu tarihe kadar Minsk anlaşmalarında ilerleme görmek istediğini söyledi.
Eylül ayında imzalanan Minsk anlaşmaları, Doğu Ukrayna'da tarafların ateşkese uyması, çatışma bölgelerinden ağır silahlarını geri çekmesi ve Ukrayna'nın doğusundaki bazı bölgelere özel statü verilmesi gibi maddeler içeriyor.
Bu anlaşmalara zemin hazırlayan Minsk formatındaki görüşmeler doğrudan Ukraynalı taraflar arasında yapılıyor. Belarus'un başkenti Minsk'te sürdürülen görüşmelere Moskova ve AGİT arabulucu olarak katılıyor.
ÖLÜ SAYISI BEŞ BİNE DAYANDI
BM verilerine göre Doğu Ukrayna'daki çatışmalarda ölenlerin sayısı, 2014 sonu itibarıyla 4 bin 700'ü geçti. BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF'e göre, Doğu Ukrayna'da 9 aydır devam eden çatışmalar, 1,7 milyon çocuğun hayatını olumsuz etkiledi. Bölgede süren iç savaş nedeniyle binlerce kişi de yerinden oldu ve Rusya ile Ukrayna'nın diğer bölgelerine göç etmek zorunda bırakıldı.