Radyo Sputnik'te "Ali Topuz ile Dünya Hali"ne konuk olan Radikal yazarı, Ortadoğu uzmanı Fehim Taştekin, Fransa saldırılarının devamının geleceğini söyledi.
Suriye'de rejimi değiştirmek isteyen Batılı bölge ve güçlerinin şahinlerinden Fransa'nın ve ortaklarının bumerang etkisi yarattığını belirten Taştekin, "El Kaide usulü şiddeti aşan bir tarz doğdu. Suriye şiddet atölyesi oldu. Orada savaşan Avrupalılar ülkelerine şiddeti taşıyor" dedi.
Taştekin, "Fransa beş Afrika ülkesinde savaşta. Libya ve Suriye, IŞİD şiddetine argüman oldu. Bununla baş etmenin yolu, Suriye'de rejimle birlikte hareket etmek. Amerika bunun farkında. Eğit-donat çözüm değil, zaten sorun böyle doğdu" diye konuştu.
Ortadoğu uzmanı Fehim Taştekin'in değerlendirmelerinden öne çıkanlar şöyle:
"SURİYE ŞİDDET ATÖLYESİNE DÖNÜŞTÜ"
"Avrupa'da radikalleşme eğilimi zaten vardı, ama bu eğilim son zamanlarda hızlı bir şekilde artarken kendisine yeni bir argüman buldu. Bu argümanı Libya'da, arkasından Suriye'de buldu. Arkasından bir şiddet atölyesine dönüşen Suriye'de insan öldürmeyi caiz olarak niteleyen yeni tür bir akım oluştu. Avrupalılar Suriye'de bir devrim projesine destek verirken, Avrupa'dan da insanların bu sürece katılacağını çok fazla dikkate almadılar. Sonuçta 4 bine yakın Avrupalı, Suriye ve Irak sahnesinde birkaç yıldır savaştı ve Kaide'yle, El Nusra'yla ve IŞİD'le tanıştı. Bir süre sonra bunların tekrar ülkelerine dönecekleri ve saldırılar düzenleyecekleri yönünde istihbarat bilgileri geliyordu."
"BAŞKA GRUPLAR DA DOĞABİLİR"
"Burada Avrupa'nın tahmin etmediği bir bumerang etkisi var. Suriye'de epey zamandır Amerikan yönetiminin ayrı bir söylemi var. Bu söylemde muhalifler yaratarak bir devrim yapacaklarına dair fikir aslında bir fanteziydi. Bu fantezi bölgede IŞİD'i doğurdu ve büyük bir güce dönüştürdü. Bu politika devam ederse başka grupları da doğurabilir. Amerikan yönetimi bunun analizini daha erken yapmaya başladı. Türkiye ile Fransa ise hala çok keskin bir şeklide muhaliflerin eğitilmesi, donatılması ve savaşın büyütülmesi konusunda daha cesur ve daha radikal bir politikayı öne çıkarmaya çalıştılar.
Suriye ordusuyla birlikte geliştirilecek ortaklık, çok daha uzun vadede işe yarar bir sonuç elde etmeye yarayabilir. Elbette Suriye'de ciddi krizler var, bunlar unutumayacak ama daha büyük bir problem bütün dünyayı etkilerken biz hâlâ Suriye'de rejimi değiştireceğiz diye eski Fransız politikasının sürmesi çok da mantıklı değil."