Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı"nı açıkladı. Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı yeni program ile kadınlara doğuma bağlı çalışma konusunda pek çok kolaylık geliyor. Anneye 16 haftalık doğum izninin ardından, ilk bebekte 2 ay, ikinci bebekte 4 ay, 3 ve daha sonraki bebeklerde 6 ay süreyle yarım gün çalışma imkanı getirilecek. Bu düzenlemeyle yeni anneler yarım gün çalışacak, tam ücret alacak. Annenin yarım gün çalışma parasını devlet karşılayacak. İşveren isterse kalan yarım gün için 'yarı zamanlı' eleman çalıştırabilecek. Ebeveyn isterse çocuğun okul yaşına kadar kısmi süreli çalışabilecek. Bu sistemin artıları ve eksileri neler? Yeni sistemin işleyişiyle ilgili uygulamada neler yaşanabilir? Bu soruların cevaplarını Sosyal Güvenlik Uzmanı Dr. Resul Kurt verdi.
Çalışanlar açısından bakıldığında sistemin çok büyük artısı olacağı muhakkak. Annelik izniyle ilgili doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere çalışma yasağı olan bir dönem var. Bu dönem içinde de kişi çalışmadan Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan rapor parası dediğimiz Geçici İş Göremezlik Ödeneği'ni alıyor. Özellikle büyük şehirlerde kreş imkanı çok ciddi bir sorun. Çalışanlar, özellikle küçük çocuğunu bırakacak bir yakını yoksa ciddi sıkıntı yaşıyorlar. Yeni düzenlemeye çalışan anneler açısından baktığımız zaman ciddi bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor.
-Yarı zamanlı çalışmanın uygulaması işveren açısından nasıl olacak? İşverenle çalışan karşı karşıya gelir mi?
Böyle bir düzenlemeyi kamuda yaparsanız hiçbir sorun yaşanmaz. Çünkü kamuda çalışan insanlar yasal düzenlemelere uyum noktasında hiçbir sıkıntı yaşamıyor. Özel sektörde ise bir kişiye 3-4 saat çalışma hakkı verdiğinizde bu kişi bir şekilde işlerini yapamayabilecek. İşletmeler 3-4 saat çalışmaya sıcak bakmayabilecek. Kurumsallaşmış büyük şirketlede bir sorun olmaz. Çünkü o tür şirketler yasal bir düzenleme olmamasına rağmen annelerin mağduriyetlerini gidermek anlamında zaten bu yöntemleri uyguluyor. Eğer işletmelerde işverenlerin işlemlerini rahat yürütebilmelerini sağlayamazsak çalışanla işvereni karşı karşıya getirmiş oluruz ki; bu da iş barışını bozar. Konuyu bu yönden de değerlendirmek gerekir.
-Yarı zamanlı çalışma kadın istihdamını nasıl etkiler?
Türkiye'de zaten kadın istihdamıyla ilgili ciddi sıkıntılar var. Kadın çalışan sayısı çok fazla değil. Çalışan anneleri koruyucu düzenlemeler getirdiğimizde işletmeleri de teşvik etmezsek, kadın çalıştırmaya yöneletmezsek işletmeler kadın çalıştırmayacaktır. Onun için de mutlaka ikna ve teşvik yöntemlerini kullanarak işletmelerin sorunlarını çözebilmelerini sağlamalıyız.