Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile yaptığı görüşmede, Ukrayna'nın ekonomik ve siyasi durumunu ele aldıklarını söyledi. Ukrayna Parlamentosu'nda yeni yıldan önce bütçenin geçmesini büyük bir başarı olarak nitelendiren Merkel, Ukrayna'da yeni seçilen meclisin saydam ve demokratik bir şekilde yoluna devam etmek istediğini gösterdiğini kaydetti. Almanya'nın da bunu destekleyeceğini ifade eden Merkel, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün sağlanması gerektiğini vurguladı.
Bunun için Minsk Anlaşması'nı anahtar olarak niteleyen Merkel, "Minsk Anlaşması'nın tüm maddelerinin yerine getirilmesi, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü yeniden tahsis etmek için bir temel olabilir" dedi. Merkel, yapılacak görüşmelerde Minsk Anlaşması'nın sadece bir maddesinde değil, tümünde görünebilir ilerlemeler sağlanması gerektiğini kaydetti.
ASTANA'DA OLASI BİR TOPLANTI
Minsk Anlaşması kapsamında ateşkesin sağlandığına, ancak bunun kırılgan olduğuna işaret eden Merkel, "İki ülkenin (Ukrayna ve Almanya) dışişleri bakanları, Fransa ve Rusya dışişleri bakanlarıyla Astana'da olası bir toplantı yapılması konusunda hazırlık yapıyorlar. Burada bir toplantı gerçekleşip gerçekleşmeyeceği gelecek günlerde yapılacak görüşmeler gösterecek" şeklinde konuştu.
Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılacak olası bir toplantının hemen tüm maddelerinin yerine getirilmesini sağlamayacağına dikkati çeken Merkel, ancak bu toplantıda görülebilir ilerlemeler ortaya konulması için çalışılabileceğini ve aynı zamanda diğer maddeler için güvenilir bir yol haritasının çizilebileceğini ifade etti.
Merkel, daha önce yol haritalarının yapıldığını, ancak bunlara uyulmadığını hatırlatarak, burada güvenin yeniden oluşturulması gerektiğini vurguladı. Minsk Anlaşması yerine getirildiğinde Rusya'ya yönelik yaptırımların kaldırılıp kaldırılmayacağı yönündeki bir soruya karşılık da Merkel, yaptırımların getirilmesine sebep olan unsurların ortadan kalkması durumunda kaldırılabileceğini kaydetti.
YATSENYUK: ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ
Yatsenyuk da Merkel ile Ukrayna'daki durumu ve Ukrayna'nın güvenliğini görüştüklerini ifade etti. Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne (AB) etkisinin olduğunu savunan Yatsenyuk, "Bizde ne kadar çok barış sağlanırsa, AB'de o kadar daha fazla barış olur" dedi. Fransa'da gerçekleştirilen terör saldırılarını dehşet verici olarak niteleyen Yatsenyuk, "Bizde terör saldırıları her gün var. AB ve anahtar ülke Almanya ile birlikte, terörizmin daha da yayılmasına karşı elimizden geleni yapacağız" şeklinde konuştu.
Yatsenyuk, Ukrayna'da zor reformlar uygulama kararı alındığına ve demokratik bir seçim yapıldığına işaret ederek, yolsuzlukla mücadeleyi de sürdüreceklerini kaydetti. Enerji alanında yolsuzluğu yenme konusunda başarılı olduklarını savunan Yatsenyuk, aynı zamanda saydam olduklarını belirtti.
Ülkenin istikrarını sağlamak için mali destek paketlerine ihtiyaç duyduklarını ifade eden Yatsenyuk, yardım olarak aldıkları paralarla ilgili saydam olduklarını, bu paraların nereye harcandığı ve daha neler yapılması gerektiği konusunda bilgileri vermeye de hazır olduklarını kaydetti. Alman iş adamlarını ülkeye yatırım yapmaya çağıran Yatsenyuk, yabancı yatırımcıların Ukrayna'daki gaz ağının yüzde 49'unu satın alabileceklerine dikkati çekti.
Yatsenyuk, Güney Akımı adlı doğalgaz projesinin durdurulmasından sonra Rus gazının Avrupa'ya ulaştırılması konusunda Ukrayna'nın transit ülke olması konusunda öneminin arttığını söyledi.
Ukrayna'nın doğusundaki krize siyasi çözüm bulmak amacıyla Astana'da bir toplantı düzenlenmesi planlanıyor. Bu kapsamda yarın Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev Almanya'nın başkenti Berlin'de temaslarda bulunacak.