Enerji Bakanı Taner Yıldız 7.Büyükelçiler Konferansı'nda bir konuşma yaptı. Yıldız, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ziyaretinde kendilerine "AB'yi mi Rusya'yı tercih edeceksiniz?" sorusunun yöneltildiğini söyledi. Yıldız, "Biz her ikisinden de vazgeçmediğimizi açık bir dille ifade ettik." dedi.
Yıldız hem Avrupa Birliği hem de Rusya ile enerjiyle yol haritalarının devam ettiğini söyledi: "Çünkü Rusya Türkiye için önemlidir, Türkiye de Rusya için önemlidir. Siyasi olaylarla alakalı her konuda fikir birliğine sahip olunmayacağını her iki ülke de kabul etmiştir. Türkiye, enerji sektörüyle alakalı hangi konuyu nereden izole edeceğini çok iyi belirlemiştir."
Yıldız, Türkiye'nin bir projeyi tercih etmesinin diğer projeden vazgeçmek anlamına gelmediğini vurguladı. Yıldız, algıyla gerçeğin farklı olduğunu söyledi:
"Güney Akım'dan vazgeçtiğini belirtti Putin. Bunun ortağı Türkiye değildi, AB üyesi ülkelerdi. Bırakılan algıyla gerçek çok ayrı noktalarda. Benim özellikle AB üyesi ülkelerden gelen yaklaşık 20'ye yakın basın mensubuyla yaptığımız toplantıda Güney Akım'ın ortaklarının Fransa, Almanya ve İtalya olduğunu yeni öğrenenler oldu. Bizim bu gerçekleri bilerek yola çıkmamız lazım. Bu konuyla hesaplaşması gerekenler de aynı adreslerdir. Biz Karadeniz'i boydan boya geçen boru hattıyla ilgili bir ortaklığımız yokken, yapılan teklifi hukuki bağlayıcılığı olmayan bir iyi niyet anlaşmasıyla beraber her birimiz bunu uygulamamız lazım geldiğini ve bize nasıl projeler açacağını izleyeceğiz."
"AB ÜYESİ ÜLKELER TEDİRGİN"
Rusya'daki krizle beraber AB üyesi ülkelerin tedirginliğinin arttığını söyleyen Yıldız, "2008-2009 olaylarıyla düşününce bu tedirginliğin son derece yüksek olduğunu söylememiz lazım. AB ile evlilik yapmış olan ülkeler, özellikle siyasi işlerden yalıtması gerektiği enerji sektörü karşısında bazı ülkeler mütereddüt bir yapı sergilediler. O tereddütlerini gizleyemediler." dedi.
Yıldız enerji anlaşmaların uluslararası ilişkilerden arındırılamayacak kadar büük olduğunu, bunun da çok sıkı bir işbirliğini gerekli kıldığını savundu. Yıldız, "Dünyada enerji işleri çok iyi gitmiyor, enerji sektörüyle ilgili yapılanmalar 100 trilyon dolarlık dünyanın gayri safi yurtiçi hasılasını düşünürsek, yüzde ikilik bir rakam, 2 trilyonluk bir rakam bile tam olarak harcanmış değil." değerlendirmesini yaptı.