Başbakan Ahmet Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar, Sağlık, Sosyal Güvenlik, Kalkınma ve Milli Eğitim Bakanları ile Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katılımıyla, "Ailenin ve Dinamik Nüfusun Korunması Programı"nı açıkladı. Toplam 38 eylemi konu alan plan, kadın istihdamının kolaylaştırılması ve aile hayatına ilişkin düzenlemeler ile nüfus dinamizminin geliştirilmesini sağlamayı amaçlıyor.
Türk toplumunun sosyal bünyesinde en önemli referans noktalarından birinin aile olduğunu belirten Davutoğlu, "Bu çerçevede en büyük yük kadınların omzunda. Biz kadınların omzundan bu yükü almak için her şeyi yapmakta kararlıyız. Annelik ile meslek arasında kategorik bir fark olmadığını göstermemiz lazım. Bu dengeyi bu paketle korumaya çalışıyoruz. Nüfus dinamizmimizin korunması… Bu genç nüfusun en önemli değer üreten kaynak olarak korunması bizim için stratejik bir meselesidir. " dedi.
Hem Başbakan hem de Başbakan Yardımcısı Babacan, paketin özel sektöre yük getirmediğini söyledi. Babacan paketin iş dünyası ile de görüşüldüğünü kaydetti. Her iki isim de paketin bütçeye getirdiği yük konusunda rakam telaffuz etmedi.
PAKET İLE GETİRİLEN YENİLİKLERDEN BAZILARI ŞÖYLE:
— Sadece memurlara değil tüm doğumlarda ilk çocukta 300, ikincide 400, üçüncüde 600 TL yardım yapılacak. Davutoğlu böylece her anneye ilk altını devletin takacağını söyledi.
— Doğum nedeniyle geçen izinlerin derece kademe ilerlemesinde yer alması sağlanacak. Böylece erkeklerin askerlikten kazandıkları hak gibi, kadınlar da aynı şekilde borçlanma yapmaksızın aynı haklardan istifa edecekler.
— Doğum sebebiyle yarı zamanlı çalışma imkanı getirilecek. Anneler ilk çocuk için 2 ay, ikinci çocuk için 4 ay, üçüncü çocuk için 6 ay yarı zamanlı çalışacaklar. Maaşları kesilmeyecek, yarısını işveren yarısını devlet ödeyecek. İşçilerin ücretleri işsizlik fonundan karşılanacak.
— Evlat edinilmesi halinde ücretli ve ücretsiz doğum izinlerinden yararlanılması sağlanacak.
— Engelli çocuğu olanlar ve çoğul gebelikte süre uzayacak.
— Tek ebeveynli ailelere yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilecek
— Türkiye genelinde akran eğitimi kapsamında "Anneden Anneye Destek Gruplarının" kurulması ve yaygınlaştırılması sağlanacak.
KISMİ ZAMANLI ÇALIŞMA HAKKI GETİRİLİYOR
Paket kadınların hem çocuklarını yetiştirmesini, hem de çalışma hayatından kopmamasını teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu çerçevede getirilen yeniliklerden biri çocuk sahibi kadınlara kısmi zamanlı çalışma hakkı getirilmesi. Başbakan Davutoğlu; ''Çocuk okul çağına gelene kadar ebeveynlere kısmi süreli çalışma izni hakkı getireceğiz. Çocuk 5,5 yaşına kadar, 'ben çocuğumla kalmak istiyorum, eğitimiyle ilgilenmek istiyorum, onu eğitime hazırlamak istiyorum' diyen annelere, ebeveynlere 30 saate kadar kısmi çalışma hakkı getireceğiz'' dedi.
KREŞLER VE BAKIM EVLERİNİN SAYISI ARTACAK
— Prematüre doğum, evlat edinme ya da annenin doğum esnasında ölümünde izin hakları genişletilecek.
— Annenin doğumda hayatını kaybetmesi halinde, doğum izni babaya geçecek.
— İş kanunu kapsamında babalık izni yeniden düzenlenecek. İşçilere de 5 gün babalık izini verilecek.
— Çocuğun yüzde 70 engelli ya da sürekli hasta olması halinde ebebeynlere bir yıl içinde 10 gün izin hakkı getirilecek.
— Kreş ve gündüz bakım evlerine teşvik için vergi teşviklerinden yararlanacak.
— Belediyelerin kreş ve gündüz bakım evi kurmaları zorunlu olacak.
— Engelli ve yaşlı hizmet merkezlerinin de sayısını ve faaliyetleri artırılacak.
— Ekonomik olarak yetersiz olan ailelerin çocuklarından devlet anaokullarında katılım payı alınmamasına yönelik çalışma başlatılacak.
ÇEYİZ HESABI GELİYOR
Başbakan Davutoğlu ebeyvenlerin çocuklarını evlendirirken zorluk çekmemesi için Çeyiz Hesabı uygulaması getireceklerini söyledi. Davutoğlu, "18 yaşından sonra çocuklar tarafından kullanılacak bir tasarruf hesabı (çeyiz hesabı) açacağız. Ebeyevn bu hesaba ne kadar yatırmışsa, çocuk evleneceği zaman ebeyevnin yatırdığı bu miktara, kademelendirilmiş bir çalışma düşüneceğiz ama, ortalaması yüzde 15 civarında devlet katkı yapacak. Aile 18 yılda 100 bin lira biriktirmişse devlet ona 15 bin lira ekleyecek.Böylece devlet aileleri aynı zamanda tasarrufa da teşvik edecek" diye konuştu.
— Aile eğitim programları da yaygınlaştırılacak.
— Kötü alışkanlıkları azaltmaya yönelik uygulamalar yapılacak. Uyuşturucu ve istismara uğramış çocuklar için çocuk destek merkezleri kurulacak.
5 BİN UZMAN ALINACAK
— Halen Aile Sosyal Destek Uzmanı olarak çalışan 2 bin personele ilave olarak, 5 bin yeni uzman alınacak. Bu uzmanlardan her biri 500 ailenin sosyal destek ihtiyaçlarını tespit edecek.
— Bu uzmanlar mobil bilişim imkanları ile donatılacak. Böylece uzmanlar da takip edilecek.
— Sosyal yardımların yerine ulaşıp ulaşmadığı denetlenecek.
Başbakan Davutoğlu, "aileler bize ulaşmadan, biz ailelere ulaşacağız" dedi.