Rusya'da yayımlanan İslam Minbare gazetesine 2014 yılını değerlendiren Gaynuddin, "Tarihçiler, Kırım'ın Rusya ile yeniden birleşmesini iki açıdan ele alacak. Birincisi, bu birleşme, Rusya'nın yaptığı medeni bir tercihti. Çünkü birleşmenin doğrudan ya da dolaylı etkisiyle birlikte Rus dış politikasında değişiklik meydana geldi ve Doğu'ya yöneliş başladı. İkincisi ise, bu birleşme sonucunda dünyadaki siyasi gelişmelerin tek bir merkezden yönetildiğine ilişkin efsane sona ermiş oldu. Rusya Müslümanları için bu birleşme, Kırım Tatar halkının ailemize yeni bir kardeş olarak katılması anlamına geliyor" dedi.
Mevlana Celaleddin Rumi'nin ölüm yıldönümüyle dolayısıyla Konya'daki Şeb-i Arus törenlerine katıldığını ve burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü hatırlatan Gaynuddin, Ankara'nın verdiği desteğe dikkat çekerek, "Genel merkezi Moskova'da bulunan Uluslararası İslam Forumu, İslam dünyasının farklı merkezleri arasında diyalog platformu olarak görülüyor. 2015'te "Moskova-Ankara-Tahran" ekseninde oluşan jeopolitik birliğe, Doğu'ya yöneliş sürecinde tüm gücümüzle katkı vermeyi hedefliyoruz. Bu noktada 1 Ocak 2015'te faaliyete geçen Avrasya Ekonomik Birliği'ni de unutmamamız gerekiyor" diye konuştu.
2014 yılında Rusya'nın farklı bölgelerinde cami sayısının artmasından ve bazı camilerinden restore edilmesinden memnun olduklarını da dile getiren Gaynuddin, böylelikle camilere giden inananların sayısında da artış kaydedildiğini ifade etti.