Komisyon, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a gidip gitmemesini oylamak için AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü başkanlığında toplandı.
Komisyonda "yolsuzluk ve rüşvet suçlaması" yöneltilen eski bakanlar için ayrı ayrı oylama yapılacak. Ancak oylamanın nasıl yapılacağına Komisyon karar verecek. Oylama öncesinde, Komisyon üyeleri değerlendirme yapacak. Komisyon'da açık oylama yapılacak.
Komisyon'da AK Parti'den 9, CHP'den 4, MHP'den bir üye yer alıyor. HDP, daha önce Komisyon'dan çekilmişti. Komisyon, salt çoğunlukla toplanıp karar alıyor.
TUNÇ: HER ÜYE KONUŞACAK
Komisyon Başkanvekili ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, toplantıya girerken gazetecilerin soruları üzerine, "Komisyon Başkanı kurayla, her üyeye söz verecek. Söz alan üye, her bakan ile ilgili görüşlerini ifade edecek. Yüce Divan'a gidip gitmemesi yönündeki kararını ifade edecek" dedi.
AKSUNGER: DOĞRU YERDE OTURUYORLAR
Komisyon üyesi CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger de gazetecilerin "heyecanlı mısınız?" sorularına, "Ben niye heyecanlı olayım. Onlar heyecanlansın. Bakanlar, Saray'ın bahçesinde oturuyormuş diyorlar. Bence doğru yerde oturuyorlar kendilerince…" karşılığını verdi.
JAMMER'LI ÖNLEM
Bu arada, Komisyon'dan bilgi sızmaması için bazı önlemler alındı. Basın mensuplarının toplantı odasına yaklaşmasına izin verilmedi. Komisyon salonunda da jammer yerleştirildi. Böylece milletvekillerinin görüşmeyle ilgili bilgi vermesi de engellendi.
TOPLANTI ERTELENMİŞTİ
YENİ RAPOR SUNULACAK
Geçen hafta komisyona yeni belgeler gönderen 3 eski bakan, rapora ilişkin itirazlarını genişletti. Bilirkişinin bugünkü oturumda yeni rapor sunması bekleniyor. Muhalefet 4 eski bakanın Yüce Divan'da yargılanmasını istiyor. AK Partili üyelerin Yüce Divan oylamasında nasıl karar verecekleri ise merak konusu.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Oylama sonrası komisyonun 9 Ocak'a kadar raporunu tamamlayıp Meclis Başkanı'na sunması gerekiyor. Ardından 10 gün içinde Genel Kurul toplanacak. Komisyondaki oylamada Yüce Divan kararı çıkarsa rapor Genel Kurul'da oylanacak. Genel Kurul'da komisyon adına bir kişi, şahıslar adına 6 kişi konuşacak. 4 eski bakan, süre sınırı olmadan savunma yapabilecek. Komisyondan Yüce Divan kararı çıkmazsa Genel Kurul'da muhalefet bu yönde önerge verebilecek.
Önerge Genel Kurul'da gizli oylanacak. Yüce Divan'a sevk kararı için 276 milletvekilinin oyu gerekiyor.