Bu yılki toplam tahıl üretiminin geçen yıla göre yüzde 12,7 azalarak 37,5 milyon tondan 32,7 milyon tona gerilediğini kaydeden Bayraktar, buğday üretiminin 19 milyon tona indiğini dile getirdi.
Son günlerde Rusya'nın buğday ihracatını durduğunu haberlerinin piyasada sıkıntı yarattığını belirten Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin ihtiyacı kadar üretim yapıyoruz. Yani 19 milyon ton üretim, Türkiye'nin ihtiyacı olan üretimdir. Bugün Toprak Mahsulleri Ofisinin elinde yaklaşık 2,5 milyon ton civarında buğday bulunmaktadır. Bugün için Rusya ihracatına devam etmektedir. Rusya şubat ayından sonra buğdaya ek vergi uygulayacak ama bundan Türkiye'yi muaf tuttuğunu da açıklamıştır. Bütün bunlar, 2015 yılında ekmek fiyatlarını ve mamul madde fiyatlarının artışını önleyecek unsurlardır. Yani halkımızın telaşlanmasına gerek yoktur. Bütün bu unsurlar 2015 yılını buğday açısından çok sıkıntılı geçirmeyeceğimizi göstermektedir.
'KANATLI VE YUMURTA SEKTÖRÜMÜZ RUSYA'YA İHRACATA HAZIR'
Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bayraktar, Suriye ve Rusya kaynaklı gelişmelerin ihracata etkisinin sorulması üzerine Suriye ile ilişkilerin geldiği noktanın tarımsal ürün ticaretini olumsuz etkilediğini söyledi.
Batılı ülkelerin ambargosunun ardından Rusya'nın bazı ürün gruplarının ticareti konusunda Türkiye'ye yöneldiğini belirterek, "Biz özellikle kanatlı sektörü için avantaja çevirmek istiyoruz. Kanatlı ve yumurta sektörümüz bu ihracata hazır gibi görünüyor" dedi.
Üretimin yeterli olmadığı alanlarda Türkiye'nin ihracat yapma imkanının bulunmadığını anlatan Bayraktar, Rusya'nın bir şekilde AB ve ABD'den geçmişte temin ettiği gıda ürünlerini Türkiye'den sağlamak istediğinin altını çizdi.