2014’te Washington ile Ankara arasındaki ilişkilerde önemli rol oynayan faktörler nelerdi?
TÜRKSAM'dan ABD uzmanı Ahmet Gencihan Babiş, Sputnik Haber Ajansı'na verdiği demeçte konuyla ilgili görüşlerini anlattı:
"Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere baktığımız zaman, 2014'de belirli bir gerginlik görüyoruz. Bu gerginlikler tabii ki 2014 yılında başlamadı. Son birkaç yıldır Türkiye ile ABD ilişkisi, eskisi kadar sağlam gitmiyor. Eskiden Türkiye ve Amerika Birlişik Devletleri daha uyumlu kararlar alan iki devlet olarak karşımıza çıkıyordu ama son dönemlerde, iki devletin bakış açısı ayrıştı. Bunda tabii ki çeşit faktörlerin rölü var. Bunlardan birisi, ifade özgürlüğü konusu. ABD ve AB ile Türkiye ilişkilerine bakıldığında, ifade özgürlüğü konusu, Türkiye açısından büyük bir sorun olarak gözüküyor. Yaptırım konusuna bakınca da, Türkiye'ye "Neden Rusya ile ilişkilerinde yaptırım kararlarını uygulamadı" diye eleştiriler yöneltiliyor. Yani, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde ifade özgürlüğünden çok, Türkiye ve Rusya’nın enerji politikası daha ön planda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in enerjiyi dış politikada önemli bir faktör olarak kullandığını görüyoruz son yıllarda. Türkiye açısından baktığımız zaman da şunu görüyoruz: Türkiye bölgede önemli bir jeostratejik konuma sahip ve Putin’in son ziyaretinde de gördüğümüz üzere, Ankara bu jeostratejik konumu kullanmak istiyor. Rusya da kaynaklarını bu konum üzerinden Avrupa’ya ve çeşitli yerlere sunmayı planlıyor. Tabii ki belirli ölçülerde bu iki devlete de çeşitli kazançlar getirecektir.
Türkiye ile ABD ilişkilerinde bir diğer önemli gerilim başlığı da, IŞİD konusuydu. Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu çalışanlarınının esir olması sebebiyle, IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonda Ankara'nın aktif olarak yer alamaması sebebiyle, Türkiye yoğun bir ziyaret trafiğine sahne oldu. Joe Biden ziyarette bulundu. Öncesinde John Kerry birçok defa Türkiye’ye geldi… Yalnız daha sonra tabii ki ABD'nin öncelikleri ve Türkiye’nin istekleri farklı olduğundan dolayı, bu tam olarak gerçekleşemedi. Hala da iki ülke arasında, özellikle tampon bölge konusunda büyük bir anlaşmazlık söz konusu."