Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Avusturya APA Ajansı’na verdiği demeçte, “Ukrayna’ya hem Avrupa hem de Rusya ile iş ortaklığı ilişkileri kurma imkanı tanınmalıydı. Öyle görülüyor ki, Brüksel Avrupa’nın ortaklık önerisinin çekiciliğini diğer bir seçenek olan Rusya'nın önerisine kıyasla abarttı” dedi. Fischer göre, Brüksel hazırlanmış olan anlaşmayı masaya koymanın yeterli olacağını düşündü ve hatta Kiev’e ek şartlar koydu.
Avusturya Cumhurbaşkanı, uzun vadeli planda daha karlı olacak olan AB’nin önerisi veya Ukrayna’nın 2013 yılı sonbaharındaki belirli ihtiyaçlarını karşılayacak olan Rusya’nın milyarlarca dolarlık teklifini kabul etmenin bir sınama olduğu bilincine sadece son anda varıldığını vurguladı.
Şu anki Rusya ile Batı ilişkilerinin yeni bir soğuk savaş olarak tanımlanamayacağını ifade eden Fischer, “Benim için Ukrayna’da olup bitenler çok ciddi bir çatışmadır. Ancak, ben bu olaylar için soğuk savaş ifadesini kullanmaya yönelik herhangi bir dayanak olduğunu görmüyorum. Avrupa ve diğerleri tehlike ve olumsuz potansiyelin hesaplanamayacağı soğuk savaş dahil herhangi bir savaştan kaçınmak için her türlü çabayı ortaya koymalıdırlar. Şu anki çatışmaların sadece Rus tarafının hataları nedeniyle ortaya çıktığı, Avrupa ve diğer katılımcıların hiçbir hata işlemediğini düşünmek tarihi açıdan kısa görüşlülük ve yanlışlık olurdu” değerlendirmesinde bulundu.
"RUSYA'YA YAPTIRIMLARIN KATILAŞTIRILMASI DOĞRU DEĞİL"
Fischer, Rusya’nın istenilen siyasi hedeflere ulaşılabileceğinin mümkün olacağı şekilde zayıflayana kadar yaptırımları katılaştırma görüşünün doğru olmadığını ve hatta zararlı olduğunu söyledi.
Rusya ekonomisinin belirli bir dayanıklılık payı bulunduğuna işaret eden Fischer, yaptırımların Rusya için hissedilir bir sorun olduğuna değindi.