Kuzey Kore ile ilgili hukuki dosyaların görüşülmesi ile ilgili olarak Çin heyetinin aynı fikirde olmadığını belirtmesinin ardından, onun başkanı — BM Çad Daimi Temsilcisi Mahamat Zena Cherif — oy çokluğu ile kararın alındığı ve veto hakkının geçerli olmadığı “usül oyu” diye adlandırılan oy kullanma şeklinin gerçekleştirileceğini ilan etti.
Sonuç olarak gündeme yeni maddenin konulması yönünde 11 ülke oy kullandı (yukarıdaki 10 ülkeye Arjantin de katıldı). Rusya ve Çin buna karşı oy kullanırken, Nijerya ve Çad ise çekimser oy kullandı.
BM Güvenlik Konseyi’nde bu tür oy kullanma prosedürü çok seyrek gerçekleştirilirken, bu durumla son defa Myanmar ile ilgili durumun görüşülmesinin ortaya atıldığı 2006 yılının eylül ayında rastlanmıştı. O zaman yeni gündem maddesinin konulması lehinde 10 ülke görüş belirtirken, Rusya ve Çin dahil olmak üzere 4 ülke ise karşı oy kullanmıştı.
Bu zamana kadar BM Güvenlik Konseyi’nde Kuzey Kore konusu sadece Pyongyang’ın nükleer ve füze proğramı konuları olarak tartışılmış ve Kuzey Kore’ye bu alanda çalışmalar yapılmasına yönelik BM tarafından yaptırımlar getirilmişti.
BM Güvenlik Konseyi ilk defa Kuzey Kore’deki insan hakları durumunu görüştü
23:57 25.12.2014 (güncellendi: 17:20 05.10.2015)
© Sputnik
/ Abone ol
BM Güvenlik Konseyi pazartesi günü ilk defa Kuzey Kore’de insan haklarına uyulması durumuna adanan bir oturum gerçekleştirdi. Bu konunun BM Güvenlik Konseyi’nde gündem konusu olması için Avustralya, İngiltere, Ürdün, Litvanya, Lüksemburg, Ruanda, Amerika, Fransa, Şili ve Güney Kore olmak üzere toplam 10 üye ülke başvuruda bulundu.