Türkiye’de ilk kez düzenlenen “Rus Dili Olimpiyatı: Olimprus” (22-23 Kasım) yarışması, Aydın Üniversitesi’nin Florya yerleşkesinde gerçekleştirilen ödül töreni ile sona erdi. Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerde Rusça öğrenen gençlerin katıldığı yarışmada, dilbilgisi, genel kültür, yetenek ve kısa film kategorilerinde dereceye girenler açıklandı. Birinciler, Moskova’ya 2 hafta seyahat ile ödüllendirildi.
Olimprus yarışması, Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı bünyesinde kurulan Rusça Konseyi himayesinde, İstanbul Türk-Rus Kültür Vakfı ve Moskova RUDN Üniversitesi işbirliğiyle düzenlendi. Rusya, Türkiye’de ilk kez düzenlenen Rus Dili Olimpiyatı’nın ödül törenine üst düzeyde katılım gösterdi. Rusya İstanbul Başkonsolosu Alexey Yerhov, Rusça Konseyi Başkanı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kültür danışmanı Vladimir Tolstoy, SSCB Halk Sanatçısı ve Duma milletvekili İosif Kobzon, Rusya Devlet Sanatçısı Yuriy Rozum, RUDN Filoloji Fakültesi Dekanı Viktor Barabaş törene katılan isimler arasındaydı.
TOLSTOY: OLİMPRUS GEMİSİNE İYİ SEYİRLER DİLERİM
Rusça Konseyi Başkanı Vladimir Tolstoy, törende yaptığı konuşmada, konseyin hedefinin Rusçanın yaygınlaştırılmasını sağlamak, Rusça ve Rus kültürünü tanıtan bu tarz etkinliklere destek vermek olduğunu belirtti. Tolstoy, “Bu nedenle; İstanbul'da bir Rus Dili Olimpiyatı düzenlenmek istendiğini öğrenince çok mutlu olduk ve yardım etmeyi seve seve kabul ettik. Rusçada şöyle bir deyiş vardır: ‘İlk yaptığınız krep, her zaman kötü olur.’ Bu deyiş, bir şeyi iyi yapabilmek için çok fazla deneme yapmanız gerektiği anlamına gelir. Ama Rus Dili Olimpiyatı, bir ilk olmasına rağmen, çok güzel bir yarışma oldu.” dedi.
Organizatörlerin etkinlik için Olimprus adını seçmesini çok beğendiğini de vurgulayan Tolstoy, “Olimprus ismi, zirveyi anımsatıyor. Ruslarda şöyle bir deyiş de vardır: ‘Gemiye nasıl isim verirsen, o şekilde yüzer.’ Ben de Olimprus gemisine iyi seyirler dilerim.” diye konuştu.
RUSYA’DA DA TÜRK DİLİ OLİMPİYATI DÜZENLENEBİLİR
Putin’in kültür danışmanı Tolstoy, RS FM’e verdiği röportajda şu açıklamalarda bulundu, “Bu etkinlik Türkiye-Rusya ilişkileri için çok büyük bir önem taşıyor. Organizatörlere çok minnettarım. Çünkü, kültürlerin birbirine yakınlaşmasında, dil, belki de en önemli role sahiptir. Ekonomide birçok başarı elde edebilirsiniz, ama birbirinizi gerçekten anlamanız için, dile ihtiyacınız var. Türkiye'de böyle büyük bir hevesle Rusça öğrenen gençler olduğunu; yarışmada derece almanın onları ne kadar mutlu ettiğini görmek, beni de çok mutlu etti… Yarışmada derece almak, öğrenciler için; Rusya ve Rus kültürüyle ilgili çalışmalarını sürdürmeleri için, büyük bir itici güç olacak. Yazın da Rusya'ya gelecekler: Moskova'yı, Yasnaya Polyana'yı ve St. Petersburg'u görecekler. Umuyorum ki aramızdaki bu bağlar daha da güçlenecek.”
Rusya ile Türkiye arasında karşılıklı kültür, dil ve edebiyat yılı düzenlenebileceğini belirten Vladimir Tolstoy, Rusya’da da Türk Dili Olimpiyatı düzenlenmesi önerisini Rusya Devlet Başkanlığı'na ileteceklerini açıkladı.
BALTACI: AMACIMIZ RUSÇA ÖĞRENENLERİ MOTİVE ETMEK
Türk-Rus Kültür Vakfı Başkanı Fatih Baltacı, RS FM’e yaptığı açıklamada, “Vakıf olarak amacımız iki ülke halklarının birbirini daha iyi tanıması. Bunun en önemli alt unsurlarından bir tanesi dil. Türk öğrencilerin Rus dilini bilip, Rusların kültürlerini, tarihlerini onların dilinden okumasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu yarışma ile Türkiye’de Rus dili ve edebiyatı bölümlerindeki öğrencilere motivasyon etmek istedik. Aynı zamanda başarılı olan öğrencileri, yaz döneminde Rusya’ya göndererek, Rusçalarını bu dilin kendi merkezinde geliştirmelerine teşvik ediyoruz.” dedi.
YARIŞMA GELECEĞİN RUS DİLİ UZMANLARINI BULUŞTURDU
Protokol konuşmalarının ardından yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi. Yetenek kategorisinde okuma performansıyla birincilik kazan Okan Üniversitesi Rusça Mütercim-Tercümanlık 3. sınıf öğrencisi Çağla Kurşun, sahnede Puşkin’in Evgeniy Onegin adlı eserinden bir parça okudu. Kurşun, etkinlik hakkında “Çok güzel bir organizasyon. Çünkü ileride belki de meslektaş olacağımız bütün insanlar bir araya toplandı. Birbirimizle yarıştık, arkadaşlıklar kurduk ve aynı heyecanı paylaştık.” yorumunda bulundu.
Yarışmaya Erciyes Üniversitesi’nden katılan Rus Dili ve Edebiyatı öğrencisi Tuğçe Melike Kalebaşı ise yetenek kategorisinde şarkı performansıyla birinci oldu. Ünlü Sovyet şarkısı 'Katyuşa’yı seslendiren öğrenci, salondan büyük alkış aldı.
BİRİNCİLERE MOSKOVA SEYAHATİ ÖDÜLÜ
Dilbilgisi temel seviyede birincilik elde eden Aydın Üniversitesi öğrencisi Göksu Yılmaz ise, Moskova’da iki hafta seyahat ödülü kazandığı için çok heyecanlı olduğunu belirterek “Bu organizasyon Türkiye’de Rusça öğretim seviyesinin ne düzeyde olduğunu gösterdi. Türkiye’de Rusça öğrenen 2 bin öğrenci var ve 140’ı bu yarışmaya katıldı. Rusya’dan gelen jüri bu ülkede Rus dilinin seviyede öğrenildiğini gördü. Ülkemizi güzel bir şekilde temsil ettiğimizi düşünüyorum. Moskova’da iki hafta seyahat ödülü kazandığı için çok heyecanlıyım. Dilini, kültürünü öğrendiğim insanları daha yakından tanıma fırsatım olacak.” dedi.
KABZON’DAN İSTANBUL ŞARKISI
Ödül töreninin ardından SSCB sanatçısı ve Duma Milletvekili İosif Kobzon, mini bir konser verdi. Kabzon, ünlü Rus şarkılarının yanı sıra sözler Sergey Yesenin’e ait olan “Hiç bulunmadım ben Boğaz’da” adlı İstanbul temalı şarkıyı da seslendirdi.
Daha sonra sahneye dünyaca ünlü Rus piyanist Yuriy Rozum ve Camerata Saygun Oda Müziği Orkestrası çıktı.