Malenitsa, Rusya’da baharın gelişini simgeleyen bayram. Malenitsa, kışın bitişi ve baharın gelişiyle başlıyor. Kutlamalar genellikle şubat ayının sonu mart ayının başında başlıyor. Malenitsa’da baharın gelişi ve aynı zamanda Ortodoks Kilisesi'nin oruç döneminin başlangıcını kutlanıyor.
Kulağa oldukça hoş gelen Malenitsa kelimesinin anlamına baktığımızda “maslo” kelimesinden geldiğini görüyoruz. Maslo, Rusça’da tereyağı anlamına geliyor. Maslenitsa, aynı zamanda da tereyağı haftası olarak da biliniyormuş. Maslenitsa sırasında güneşi simgeleyen krepler, havyar, kuru yemişler, ballı turtalar ve diğer garnitürlerle ve yan yemeklerle servis ediliyor ve Rus Ortodokslarının inancına göre de yedi gün sadece çiğ süt ürünleri, yumurta ve balık yenebiliyor. Yedi gün boyunca bu yiyecekler tüketiliyor fakat sonrasında 40 gün sürecek oruç dönemi başlıyor. Maslenitsa’nın son günü Maslenitsa’nın dev kuklası yakılıyor. Kuklanın yakıldığı gün Rusya’nın dışından çokça insan turistik olarak ziyarete gidiyormuş.
Ateşin üstünden atlamak: Nevruz kutlamaları
Adriyatik'ten Çin Seddi'ne uzanan bir Nevruz geleneği var ve Nevruz bayramının tarihine baktığımızda Türklerin eski Türklerin tarihi kadar eski bir tarih karşımıza çıkıyor ve Nevruz'la Maslenitsa'yı biz birbirine çok benzettik. Çünkü burada da yine bir karşılama var, burada da bir baharın gelmesi var. Nevruz, 21 Mart’ta kutlanıyor.
Nevruz'da her ulusun kendi kültür değerleriyle özleştirip sembolleştirildiği ya da özü itibariyle özellikle baharın gelişimi kutlandığı coşkuyla karşılandı bir gün. Yaşadığımız geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmiş var.
Her ikisinde de yapılan ritüellerde şu karşımıza çıkıyor. Kışın zorluklarından sonra insanlara yenilenme, umut ve bereket getirdiğine inanılıyor. Mastenista'da krepler dağıtılıyor. Kıtlık günlerine ithafen krepler dağıtılıyor. İnsanlar işte sevdikleriyle bir araya geliyorlar. Her iki bayramda da bunu görüyoruz. İnsanların soğuk ve karanlık günlerden sonra doğanın yeniden canlanmasını kutluyorlar. Maslenitsa'da, Maslenitsa kuklası yakılarak kışa veda ediliyor. Nevruz'da da ateş üzerinden atlamanın kötü ruhlardan arındırdığına inanılıyor.