FETHİ YILMAZ’LA YAZI-YORUM

53 bin kişinin hayatını kaybettiği 6 şubat depremlerinde kimler yargılandı?

6 şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerinden iki yıl geçti. 11 ilin etkilendiği depremlerde 53 bin 725 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı.
Sitede oku
Gazeteci Fethi Yılmaz, Yazı-Yorum programında depremlerin ardından devam eden simge davalar hakkında konuştu.
149 davanın karara bağlandığını söyleyen Yılmaz, devam eden davalarla ilgili şunları aktardı:

Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, süreçle ilgili 2 bin 31 adet soruşturma dosyası oluşturuldu. Bunlardan bin 491 dosyada kamu davası açıldı. Şu ana kadar 149 dosya karara bağlandı. 189 sanığa farklı sürelerde hapis cezası verildi. Bin 342 davada ise yargılamalar devam ediyor. Bin 850 sanık bu yargılamalarda hâkim karşısına çıktı. Sanıklardan sadece 93’ü tutuklu olarak yargılanıyor.

Depremlerin ardından simge haline gelen davaları hakkında konuşan Yılmaz, şunları söyledi:
Depremlerin ardından simge haline gelen, 'cennetten bir köşe’ vaadiyle satılan 15 katlı Rönesans Rezidans'ın yıkılması sonucu 269 kişinin yaşamını yitirdi. Rönesans Rezidans ile ilgili 4'ü tutuklu 1'i firari 8 sanık hakkında ayrı ayrı 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle dava açıldı. Kahramanmaraş'ta 15 bloğun yıkıldığı Ebrar Sitesi'nde en az 400 kişinin hayatını kaybettiği biliniyor. Sitede yıkılan her bina için ayrı ayrı davalar açıldı. Açılan davalarda karar bağlanan yalnızca Ebrar Sitesi'nde bulunan Güvenç Apartmanı'nın davası oldu.
Adıyaman'daki Grand İsias Otel davası hakkında konuşan Yılmaz, şöyle konuştu:
Kuzey Kıbrıs'tan voleybol turnuvasına katılmak için gelen çocukların bulundu Grand İsias Otel depremde yıkılmıştı. Otelde 72 kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından binanın deprem yönetmeliğine uygun yapılmadığı görüldü. Otel sahibi, Ahmet Bozkurt ve 6 sanığa 8 yıl 4 aydan, 18 yıl 5 ay 7 güne kadar değişen oranlarda hapis cezası verildi. Depremin bir diğer simge davalarından olan Ezgi Apartmanı'nda 35 kişi hayatını kaybetmişti. Aparmanın altında bulunan Kervan Pastanesi'nin Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel hakkında 876 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi. Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Kervancıoğlu ve Pekel hala yakalanamadı.
Açılan davaların çoğunun sonuçlanmadığını söyleyen Fethi Yılmaz,
Davalar sonucunda verilen kararlar çok az, çoğu firarı. Mahkemelerin bıraktığı ve daha sonra tutuklanmasına karar verdiği sanıklar var ama firar edenler var. Cennet bir köşe vaadiyle satılan yerlere yapı ruhsatını kim verdi? Kamu görevlileri, belediyeler tarafından verdi. Ceza alan ya da yargılanan kamu görevlisi yok. İktidar ve muhalefet deprem konusunda ortalığı ayağa kaldırıyor ama yargılamalara baktığımızda ortada kimseyi göremiyoruz. Yargılamalar bu şekilde devam ederse, kamu görevlisine görevini yapmadığı için yaptırım uygulanmazsa depreme dayanıklı yapı inşa etme söyleminin karşılığını görebilir miyiz?

'Hedef, yıl sonuna kadar inşaatların tamamlanması'

Gazeteci Osman Nuri Cerit, Fethi Yılmaz'la Yazı-Yorum programına konuk oldu. 6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümünde İletişim Başkanlığının düzenlediği Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş'a düzenlediği medya turuna katılan Cerit, deprem bölgelerindeki son durumu aktardı.
Adıyaman Kahramanmaraş ve Hatay'daki çalışmaları yerinde izledik. Ben bu bölgelere depremin hemen ardından gitmiştim. O anlamda neler yapıldı, neler değişmiş, gözlemleme şansımız daha da yüksek olmuş oldu' diyen Cerit, Adıyaman'daki son durumu aktardı. Cerit, şunları söyledi:

Adıyaman'da şehir merkezinin hemen yukarısında bulunan bir tepe alanı vardı. Daha önce bu bölge yerleşim alanı değildi. Bu bölgeye daha önce bir yapı yapılmak istense, belki de yerleşim alanı orada denilecek bir yapıydı. Buraya devasa bir yeni kent kuruluyor. 16 bin konutluk, 7 tane okulu olan bir bina stoğu yapılıyor bu tarafa. Deprem zirvelerin o bölgeden, yani şehir merkezindeki riskli bölgeden bu bölgeye taşınması söz konusu. Osman, orayı tercih edilmesinin nedeni zeminden dolayı mı? Tabii ki zeminden dolayı zemin ücreti yapılıyor ve zemin ücretiyle birlikte oradaki kayalar, biz orada aldığımız bilgiye göre dinamitlerle patlatılarak yapılaşmaya uygun bir hale getiriliyor. Zemin oldukça sağlam bir zemin ama yıllar öncesinde şehir oraya yapılmamış. Şimdi şehri olduğu gibi bu rezerv alan olarak belirleyerek buraya taşımışlar. İnşaatlar bitmek üzere hemen hemen birkaç ay içerisinde tamamlanacak. Bölge valisinin bize yaptığı açıklamada bazı evler bitti, hak sahiplerine seslendirdik, anahtarlarını verdik. Ama birazcık okulların bitmesini bekliyorlar taşınmak için dedi. Okulların bitmesiyle birlikte Adıyaman'da büyük bir hareketlilik olması bekleniyor. TOKİ tarafından yapılan konutlar vardı. Bunlar teslim edilmiş ve vatandaşlar burada yaşamaya başlamışlar. Hem donatı alanı olarak hem yapılaşma anlamında eskiye nazaran çok çok daha iyi yapılarda vatandaşlar oturmaya başlamışlar Adıyaman için. Yine Adıyaman'daki çarşıları da hazırlıyorlar. Adıyaman'daki merkezde de çalışmalar devam ediyor. Adıyaman diğer illere göre biraz daha hızlı hareket edilmiş. Bunun sebebi de olduğu yere yapılaşma yapılmadı. Çünkü yapılaşma yapılabilmesi için enkazın kaldırılması, enkazın temellerinin kaldırılması, oranın yeniden güvenli hale getirilmesi, daha önce yapılmayan kazıklarla zeminin sağlamlaştırılması gibi işlemler çok daha uzun sürüyor. Adıyaman'da direkt kayalık zeminin yeni yapılaşma ile birlikte Adıyaman biraz daha hızlı bir şekilde oradaki konteyner kentlerden evlerine taşınacak. Vatandaşlar şunu bekliyor, evlerine yerleşmek için çocukların okullarının bitmesini bekliyorlar. Yani okul dönemi bitince yerleşmeyi daha çok tercih ediyorlar. Artık inşaatlarda da sona gelmiş durumda. Bu belirttiğim alandaki inşaatlarda da sona gelmiş durumda. Birkaç ay içerisinde tamamlanacak, oradaki altyapı da tamamlanmış olacak. Bugün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan o bölgede olacak. Yine bu deprem konutlarını ziyaret ederek yeni bir kura çekilişi de yapılacak. Yani Adıyaman'da Cumhurbaşkanı bu bize gezdirilen bölgelerde inceleme yapacak bugün.

Kahramanmaraş'ta nispeten hızlı bir ilerleme olduğunu aktaran Osman Nuri Cerit, Kahramanmaraş'taki son durumla ilgili şunları söyledi:
Kahramanmaraş'ta büyük bir yıkım oldu ama Maraş merkezde sağlam kalan çok fazla bina var. Bu nedenle burada hızlı ilerleme sağlanıyor. Özellikle de Maraş'ta yamaca yapılan binalarda sağlam olan binalar fazlaydı. Yıkılan bölgeler için konteyner kentler kurulmuştu. Tarihi çarşı bölgesi yıkıldı. Bölgedeki inşaatlar tamamlanmak üzere. Hedef, yıl sonuna kadar inşaatların tamamlanması ve konteyner kentlerdeki insanların bu bölgeye yerleştirilmesi. Hemen şehir merkezinde belediyenin karşısında Azerbaycan tarafından yaptırılan Azerbaycan Mahallesi var. Burayı gezme şansımız oldu. Binalar bitmiş durumda çevre düzenlemeleri tamamlanıyor. Yine de kısa bir sürede buranın teslim edilmesi öngörülüyor.
Hatay'da durumun kolay olmadığını söyleyen Cerit, bölgede rezerv alan oluşturulmasında zorluk çekildiğini söyledi. Cerit, sözlerine şöyle devam etti:

Hatay'da mevcut alana binaların yapılmasına yönelik bir çalışma var. Orada da yapılırken biz daha önce de bölgedeki çalışmaları yerinde takip etmiştik. Ben deprem sonrasında 6-7 defa Hatay'a giderek her aşamasını gözlemleme şansım oldu. Buraya Kore kazıklar çakılıyor. Zemin sağlamlaştırılması için çalışmalar yapılıyor. Bu da binaların yapılmasını yavaşlatıyor. Kazıkların çakılması ile ilgili çalışma uzun sürüyor. Onlarda da büyük oranda tamamlanmış, o çalışmalar yapılmış. Hatay şehir merkezinde artık binalar ayağa kalkmaya başlamış ve kaba inşaatlar görünüyor. Şehre uzaktan baktığınızda artık şehir bir vinç şehir. Her noktasında vinç görebiliyorsunuz. En az 50-60 tane vinç aynı anda çalışıyor Hatay'da. Ama Hatay'ın tarihi bölgeleri ile ilgili çalışma henüz yapılmış değil. Hatay'ın çarşısı olan, Hatay'ın belki de en cıvıl cıvıl yaşamın olduğu bölge olan Saray Caddesi'nin etrafındaki eski tarihi konakların olduğu bölgede şu anda bir çalışma henüz yapılmış durumda değil.

201 bin 431 konut hak sahiplerine teslim edilmiş

2025 yılının sonuna kadar konteyner kentte hiçbir vatandaşın kalmaması yönünde plan yaptığını aktaran Osman Nuri Cerit, sözlerini şöyle noktaladı:
Bugüne kadar 201 bin 431 konut hak sahiplerine teslim edilmiş. Anahtarları teslim ediyor yani kuralları çekiyorlar ama o bölgenin altyapısının tamamlanması ya da işte kendilerinin özel durumlarıyla o bölgeye taşınmaları henüz tamamlanmış değil ama yıl sonuna kadar bunun tamamlanması bekleniyor. Biz vatandaşlarla konuştuk. Evlerine taşınan vatandaşlar iki yıldır konteynerde kaldıkları için evlerinde eksikler de olsa artık bir çatı altında yaşayacak olmanın mutluluğunu yaşıyorlar. Ama konteyner kentte yaşayanlar da bir an önce evlerinin bitmesini ve artık konteynerin içindeki o yaşamdan kendilerine ev diyebilecekleri bir yaşama geçmenin ümidi içerisinde bunun hazırlıklarının tamamlanmasını bir an önce kendilerinin o yuvalarına geçmesini bekliyorlar. Tabii burada şöyle bir şey var. Ödemelerle ilgili merakları var. Bu ödemelerle ilgili şu söylenmişti. Hak sahipleri iki yıl boyunca ödeme yapmayacaklar ve ondan sonra da kendi hak sahipliği durumlarına göre bir ödeme planı çıkaracak.
Yorum yaz