Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, süreçle ilgili 2 bin 31 adet soruşturma dosyası oluşturuldu. Bunlardan bin 491 dosyada kamu davası açıldı. Şu ana kadar 149 dosya karara bağlandı. 189 sanığa farklı sürelerde hapis cezası verildi. Bin 342 davada ise yargılamalar devam ediyor. Bin 850 sanık bu yargılamalarda hâkim karşısına çıktı. Sanıklardan sadece 93’ü tutuklu olarak yargılanıyor.
'Hedef, yıl sonuna kadar inşaatların tamamlanması'
Adıyaman'da şehir merkezinin hemen yukarısında bulunan bir tepe alanı vardı. Daha önce bu bölge yerleşim alanı değildi. Bu bölgeye daha önce bir yapı yapılmak istense, belki de yerleşim alanı orada denilecek bir yapıydı. Buraya devasa bir yeni kent kuruluyor. 16 bin konutluk, 7 tane okulu olan bir bina stoğu yapılıyor bu tarafa. Deprem zirvelerin o bölgeden, yani şehir merkezindeki riskli bölgeden bu bölgeye taşınması söz konusu. Osman, orayı tercih edilmesinin nedeni zeminden dolayı mı? Tabii ki zeminden dolayı zemin ücreti yapılıyor ve zemin ücretiyle birlikte oradaki kayalar, biz orada aldığımız bilgiye göre dinamitlerle patlatılarak yapılaşmaya uygun bir hale getiriliyor. Zemin oldukça sağlam bir zemin ama yıllar öncesinde şehir oraya yapılmamış. Şimdi şehri olduğu gibi bu rezerv alan olarak belirleyerek buraya taşımışlar. İnşaatlar bitmek üzere hemen hemen birkaç ay içerisinde tamamlanacak. Bölge valisinin bize yaptığı açıklamada bazı evler bitti, hak sahiplerine seslendirdik, anahtarlarını verdik. Ama birazcık okulların bitmesini bekliyorlar taşınmak için dedi. Okulların bitmesiyle birlikte Adıyaman'da büyük bir hareketlilik olması bekleniyor. TOKİ tarafından yapılan konutlar vardı. Bunlar teslim edilmiş ve vatandaşlar burada yaşamaya başlamışlar. Hem donatı alanı olarak hem yapılaşma anlamında eskiye nazaran çok çok daha iyi yapılarda vatandaşlar oturmaya başlamışlar Adıyaman için. Yine Adıyaman'daki çarşıları da hazırlıyorlar. Adıyaman'daki merkezde de çalışmalar devam ediyor. Adıyaman diğer illere göre biraz daha hızlı hareket edilmiş. Bunun sebebi de olduğu yere yapılaşma yapılmadı. Çünkü yapılaşma yapılabilmesi için enkazın kaldırılması, enkazın temellerinin kaldırılması, oranın yeniden güvenli hale getirilmesi, daha önce yapılmayan kazıklarla zeminin sağlamlaştırılması gibi işlemler çok daha uzun sürüyor. Adıyaman'da direkt kayalık zeminin yeni yapılaşma ile birlikte Adıyaman biraz daha hızlı bir şekilde oradaki konteyner kentlerden evlerine taşınacak. Vatandaşlar şunu bekliyor, evlerine yerleşmek için çocukların okullarının bitmesini bekliyorlar. Yani okul dönemi bitince yerleşmeyi daha çok tercih ediyorlar. Artık inşaatlarda da sona gelmiş durumda. Bu belirttiğim alandaki inşaatlarda da sona gelmiş durumda. Birkaç ay içerisinde tamamlanacak, oradaki altyapı da tamamlanmış olacak. Bugün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan o bölgede olacak. Yine bu deprem konutlarını ziyaret ederek yeni bir kura çekilişi de yapılacak. Yani Adıyaman'da Cumhurbaşkanı bu bize gezdirilen bölgelerde inceleme yapacak bugün.
Hatay'da mevcut alana binaların yapılmasına yönelik bir çalışma var. Orada da yapılırken biz daha önce de bölgedeki çalışmaları yerinde takip etmiştik. Ben deprem sonrasında 6-7 defa Hatay'a giderek her aşamasını gözlemleme şansım oldu. Buraya Kore kazıklar çakılıyor. Zemin sağlamlaştırılması için çalışmalar yapılıyor. Bu da binaların yapılmasını yavaşlatıyor. Kazıkların çakılması ile ilgili çalışma uzun sürüyor. Onlarda da büyük oranda tamamlanmış, o çalışmalar yapılmış. Hatay şehir merkezinde artık binalar ayağa kalkmaya başlamış ve kaba inşaatlar görünüyor. Şehre uzaktan baktığınızda artık şehir bir vinç şehir. Her noktasında vinç görebiliyorsunuz. En az 50-60 tane vinç aynı anda çalışıyor Hatay'da. Ama Hatay'ın tarihi bölgeleri ile ilgili çalışma henüz yapılmış değil. Hatay'ın çarşısı olan, Hatay'ın belki de en cıvıl cıvıl yaşamın olduğu bölge olan Saray Caddesi'nin etrafındaki eski tarihi konakların olduğu bölgede şu anda bir çalışma henüz yapılmış durumda değil.