YENİ ŞEYLER REHBERİ

Tarımda kullanılan güneş enerjisi santralleri: ‘Türkiye, TarımGES ile 15 GW’lik potansiyel yaratabilir’

Yeni Şeyler Rehberi’nde Serhat Ayan’ın bugünkü konuğu Solar3GW Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan oldu.
Sitede oku
Tarım güneş enerjisi santrallerinden bahseden ve Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılık mücadelesinde kritik bir uygulama olduğunu söyleyen Turhan, şunları aktardı:
“TarımGES bir arazinin aynı anda hem tarım faaliyetinde hem de güneş enerjisinden elektrik üretim faaliyetinde kullanıldığı bir yöntem. Bu aslında panelleri tarım ürünlerinin üzerine yerleştirmek. Burada kullanılan güneş panelleri de zaten özel geçirgen çift yüzlü paneller oluyor. Burada amaç aslında bitkinin artık kullanamadığı ışıktan elektrik üretmek. Dünya bunun farkına varmış durumda. Bu tarımsal üretimdeki verimliliği de artıran bir uygulama. Yüzde 5’ten yüzde 40’a varan bir oran söz konusu. Çiftçinin karşılaştığı riskleri de azalttığından sigorta maliyetlerini de azaltıyor. Bir taşla iki değil gerçekten sekiz on tane kuş vurulabiliyor. Ülkemizde de tarımın çektiği sıkıntılar var ve bu sıkıntıların çözülmesinde de çözüm güneş enerjisi gibi görünüyor. Deneyim de şunu gösteriyor, biz tarımı bundan sonra güneş enerjisiyle entegre olmayan bir şekilde hayal edemiyor olacağız. Bu modern çağın gerekliliği ve yeni bir teknolojisi. Yeşil dönüşümden kaynaklı en kolay finansman bulan yatırımlar bunlar. TarımGES’ler, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlık ve iklim kriziyle mücadelesinde kritik bir uygulama.”

TarımGES’ler tarımsal verimliliği artıracak

Solar3GW’nin ‘her yıl en az 3 GW’ sloganını hatırlatan Turhan, TarımGES sayesinde temiz ve ucuz elektrik üretirken, gittikçe artan ekstrem hava koşullarına karşı tarım ürünlerine ek koruma sağlanıp tarımsal verimliliğin artırılabileceğini söyledi.
Türkiye’de TarımGES’lerin önündeki en önemli zorluğun yasal mevzuatta iki amaçlı alan kullanımının yer almaması olduğunu vurgulayan Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“TarımGES uygulamaları tarım alanlarının bütünlüğünü bozmuyor, aksine aynı alanı daha verimli kullanmaya ve çiftçinin ekonomisine katkı sağlıyor. Atıl, üretim yapılmayan tarım arazilerinden yararlanılabileceği gibi üretim yapılan araziler için toprak sahiplerinin inisiyatifinde olacak şekilde TarımGES projeleri geliştirilebilir.”
Yorum yaz